Foto Arkiv

Hver fjerde samkønnede par vælger kirkebryllup 

Af Elvir Pelešević 18. juni 2022

I 2012 vedtog Folketinget med 85 stemmer for og 24 stemmer imod loven, der gør det muligt for personer af samme køn at blive gift sig og kalde sig ægtefæller både i kirken og på rådhuset. 10 år senere viser statistikkerne, at hver fjerde samkønnede par vælger kirkelig vielse. 

Ifølge tallene fra Danmarks Statistik har knap 1000 par af samme køn valgt de seneste 10 år at give hinanden deres  “ja” foran alteret. I dag danner kirken i gennemsnit ramme om hver fjerde vielse af par af samme køn.

Hvis man ser på par af forskellige køn, vælger hvert tredje af disse par i dag en kirkelig vielse. Ifølge Susanne Branner Jespersen, som er sekretariatschef for LGBT+ Danmark, bunder forskellen i kendsgerningen, at par af samme køn kan føle sig afvist, når præster har ret til at afslå at vie dem. Hun mener desuden også, at det også handler om en mere grundlæggende følelse af ikke at høre til. Til folkekirken.dk udtaler hun:

"Jeg tror, det hænger sammen med, at vores målgruppe i mindre grad end andre har følt sig velkomne i kristne kirkelige fællesskaber. Som LGBT+ person har man typisk oplevet af blive udgrænset i skolen, på arbejdspladsen og ude i samfundet, og så søger man måske ikke kirken, hvor der er risiko for at blive afvist igen. Jeg vil tro, at folk derfor ikke har erfaring med at føle sig knyttet til kirken."

Elof Westergaard, som er biskop over Ribe Stift, mener at årsagen til, at flere heteroseksuelle end homoseksuelle par vælger en kirkelig vielse, kan skyldes, at loven om kirkelige vielser for samkønnede par er relativ ny. Det ærgrer ham dog, hvis det er følelsen af ikke at være velkommen, der ligger til grund. Ligesom LGBT+ Danmark mener han, at kontakten mellem kirken og det enkelte par spiller en afgørende rolle i denne sammenhæng, hvor kirkens imødekommenhed og tillid er nogle af nøgleordene. Til folkekirken.dk siger han:

"Dem, der kontakter kirken, skal mødes med venlighed og imødekommenhed. Det oplever jeg også, at der er stor opmærksomhed på blandt præster og provster. Kan man grundet ens skriftsyn ikke selv vie et par af samme køn, har man en forpligtelse til at følge sagen til dørs, så en anden præst foretager vielsen. Servicen skal være i top, om jeg så må sige, så alle føler sig velkomne og inkluderet."

Elof Westergaard er optimist og forventer at forskellen i antallet af ægteskaber mellem heteroseksuelle og samkønnede kirkelige vielser vil blive udjævnet om 10 år. 
 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Skal vi på ferie i 2022? 

De fleste af os har fem ugers ferie, men det store spørgsmål er, om vi igen i år vælger Danmark, eller om vi b...

Verden bliver aldrig nogen sinde den samme. Sådan sagde mange under coronakrisen, hvor de fleste blev i ...

Momondo: 10 gode forslag til feriesteder 

“Få en uforglemmelig oplevelse i pridens tegn, og få nye venner i disse lande, som alle har strenge antidiskri...

Jagten på den store LGBT+ gruppe og de over 82 milliarder danske kroner, som købekraften er for d...

’Elvis’ hylder både kongen af rock’n’roll og den afroamerikanske arv

Der sker i øjeblikket noget spændende med genren biopic. Den biografiske film skildrer og dramatiserer ikke ...

23. jun

Du kender kunstneren Andy Warhol, men kender du mennesket?

Marilyn Monroe i fluorescerende farver. Sidestillede kopier af Campbell's Tomato Soup. Du kender dem helt sikk...

19. jun
De tre medvirkende professionelle skuespillere i den ganske fine forestilling fra Parkteatret i Frederikssund om krigsflygtninge.

Fin forestilling om krigsflygtninge

Parkteatret fra Frederikssund var på besøg ved CPH Stage festival og viste deres fine og tankevækkende foresti...

13. jun
De fire medvirkende i Svendborg Sommerrevy Rottefælden 2022, med Jan Schou i glansrollen som Dronningen.

Rottefælderevy i friskt tempo

Årets Rottefælderevy er igen på Svendborg Teater og ikke i Rottefælden ude i Caroline Amalie skoven, og det kl...

3. jun