EuroPride 2022 i Beograd møder kraftig modstand

Af Elvir Pelešević 21. august 2022

Årets EuroPride skal, hvis alt går efter planen, afholdes i Serbiens hovedstad Beograd fra den 12. til den 18. september. De kritiske røster mod arrangementet er dog taget til den seneste måned.

EuroPride 2022 er på det seneste blev mødt med kraftig modstand fra helt almindelige borgere, dele af kirken og ikke mindst den politiske opposition i Serbien, som allesammen kæmper for, at det store arrangement ender med at blive aflyst. Senest har mellem 5.000 og 10.000 mennesker marcheret i Beograds gader den 15. august, mens de råbte slogans såsom “Vi ønsker ikke Vestens homoparade og Vestens besættelse”, “Vi giver ikke afkald på vores hellige steder” og “Hænderne væk fra vores børn”. 

Den politiske opposition har anført en række grunde til, hvorfor EuroPride skal aflyses. Oppositionen mener bl.a., at eventet overtræder Serbiens forfatning, idet det “krænker den offentlige moral og den største del af de traditionelle værdier i landet”, og at EuroPride vil føre til smittespredning af abekopper. Endvidere mener oppositionen, at arrangementet  koster alt for mange penge (de smider selv tallet 40 millioner euro på bordet) og at arrangørerne er tæt forbundet med NATO, som mange serbere stadig anser som en fjende efter NATO’s luftbombningskampagne mod Serbien under Kosovo-krigen tilbage i 1999. 

Selv om Den Serbisk-Ortodokse Kirke, som ellers nyder den store respekt såvel i den politiske debat som i de almindelige menneskers liv, endnu ikke officielt har ytret sig om EuroPride, har en af kirkens biskopper, Nikanor, for nylig opfordret til en væbnet kamp mod såvel LGBT+ personer generelt samt mod deltagere i EuroPride. 

I øjeblikket er alles øjne rettet mod Serbiens præsident Aleksandar Vučić. Det støre spørgsmål er, om han kunne finde på at aflyse EuroPride under det stigende pres fra sine omgivelser. Indtil videre har han fordømt biskoppens udtalelser med henvisning til, at de ikke repræsenter Den Serbisk-Ortodokse Kirkes officielle holdning. Til orientering er Serbiens mangeårige premierminister Ana Brnabić selv erklæret lesbisk, gift og mor til en treårig dreng. Desuden anklager præsidenten oppositionen for at fokusere alt for meget på EuroPride frem for de andre hverdagsproblemer og udfordringer, som landet står for. Umiddelbart ser det ud til at Vučić køber sig tid for man savner og afventer stadig et klart svar på, om han kunne finde på at aflyse årets EuroPride. Beograds borgmester Aleksandar Šapić har dog senest den 1. juli bekræftet, at byen vil opfylde sine forpligtelse som vært for begivenheden. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Tag på rejsemesse og få inspiration 

2022 var året, hvor vi næsten havde lagt coronaen bag os, og med en fifty-fifty fordeling på at nogle stadig h...

Vi har for længst lagt sommeren bag os, og det kan på sin vis være trist nok, men man siger ...

Hvor meget rejser du?

At komme væk fra hverdagens stress et par dage, søgen efter den første sol i foråret, eller den sidste sol i e...

Det er ved at være seks år siden, vi sidst spurgte jer læsere om jeres rejsevaner, og s&arin...

’Bros’ skildrer det moderne homoliv i fortrinlig balance mellem kærlighed og komedie, fortid og fremtid 

”Love is not love. Love is real”, slår filmens hovedrolle fast i en hæsblæsende podcast-overture. Vi må forst...

6. okt
Årets revy på Menstrup Kro overlever på de medvirkendes sceniske nærvær og energi.

Menstrup revyen overlever på de medvirkendes energi

Det er første gang jeg var til Menstrup Revyen og det var en noget blandet oplevelse - samtlige gæster ved mit...

2. okt
To helte på en tømmerflåde i Momentums satiriske helteepos Odysseus må dø!

Ud med de gamle helte

Momentum i Odense åbner sæsonen med et farvel til de gamle helte der ifølge forestillingen en gang for alle sk...

1. okt
Linnea Voss er solo på scenen i den fine forestilling Guldfuglen på Folketeatret.

Lærerig monolog 

Guldfuglen på Folketeatret er en fin forestilling der fortæller om Johanne Louise Heibergs liv.

1. okt