Foto Tejs Lindhardt

Copenhagen Pride var IKKE et smittespreder-event

Af Tejs Ellesøe 9. september 2022

Det er gode nyheder, der strømmer ind over det danske LGBT+ miljø i disse dage. Det viser sig nemlig, at dette års Copenhagen Pride – takket være en god blanding af kommunikation, inddæmning og vaccinationer – ikke var et smittespreder-event som nogle ellers havde spået. 

Oplever du at Jim Lyngvild skader LGBT+ miljøet mere end han gavner det

Vi hørte for første gang om de såkaldte “smittespreder-events” under coronanedlukningen, og her blev frygten mejslet i sten fra myndigheders og ikke mindst eksperters side. Man frygtede, at der skulle udbredes mere coronasmitte blandt befolkningen, når mange samledes.

I optakten til at den årlige Copenhagen Pride skulle løbe af stablen midt i august, skulle frygten endnu engang mejsles i sten; her var der dog ikke tale om corona, men om abekopper.

En ny frygtet sygdom, som skyldes en sjælden virus, der findes i dyr i Afrika, var kommet til Danmark, en virus som særligt rammer mænd, der har sex med mænd, altså homo- og biseksuelle mænd. Selvom sygdommen kan ramme alle, og altså ikke kun mænd der har sex med mænd, fik medierne hurtigt gjort det til en “bøssesygdom”, og det i sådan en grad at man ville være glad for at medierne ikke havde sociale platforme i 80’erne, da AIDS kom til landet.

Men abekoppefrygten blev til en varmluftsballon, men sygdommen skal stadig tages alvorligt.

Vi kan se, at der i de seneste syv uger faktisk har været et fald i antallet af tilfælde med abekopper”, fortæller Anders Koch, der er overlæge hos SSI og forsker i infektionsepidemiologi og forebyggelse blandt sex- og blodoverførte infektioner til XQ28.

Selvom  ca. 3000 personer i Danmark har fået abekoppe-vaccinen, mener Anders Koch ikke, at selve vaccinen er årsagen til den meget begrænsede smittespredning, der har været.

Her tror jeg, at den primære grund er adfærdsændringer blandt personer, som var i særlig risiko. At man direkte har begrænset antallet af kortvarige seksuelle aftaler, hvis man har haft symptomer - men det er dog fortidligt at erklære abekopper for udryddet i Danmark”, fortæller Anders Koch i et telefoninterview med XQ28. 

Lyngvild gjorde sin del
Ikke nok med at medierne og eksperterne tog deres tørn med at sprede frygten – multikunstneren Jim Lyngvild gjorde også sit. Ifølge et tidligere videoopslag på hans profiler mente han nemlig,  at Copenhagen Pride skulle vælge at aflyse det årlige event, fordi han så et scenarie, hvor abekopper ville spredes uhæmmet blandt deltagerne.

I et opslag beklagede Lyngvild sig bl.a. også over, at Copenhagen Pride ikke havde lyst til at deltage i et radiointerview, hvor de skulle debatere om, hvorvidt priden skulle aflyses pga. frygten for abekopper.

Det var dog et klogt valg af Copenhagen Pride ikke at hoppe med på Lyngvilds propagandavogn, for ifølge Statens Serum Institut (SSI) var dette års pride nemlig ikke et smittesprederevent.

Den 19. august, to dage før Copenhagen Pride sluttede, var der konstateret 163 tilfælde af abekopper i Danmark. I følge SSI ville man kunne se de første tegn ca. en uge efter priden sluttede, og den 30. august, var der 174 tilfælde i Danmark, men man skulle vente godt tre uger, før man kunne konstatere, om Copenhagen Pride virkelig var et smittespreder-event. Dags dato har der blot været syv flere tilfælde, altså 181 tilfælde i Danmark.

I følge Statens Serum Institut har en blanding af vaccinationer, hurtig kommunikation og inddæmning virket godt.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Tag på rejsemesse og få inspiration 

2022 var året, hvor vi næsten havde lagt coronaen bag os, og med en fifty-fifty fordeling på at nogle stadig h...

Vi har for længst lagt sommeren bag os, og det kan på sin vis være trist nok, men man siger ...

Hvor meget rejser du?

At komme væk fra hverdagens stress et par dage, søgen efter den første sol i foråret, eller den sidste sol i e...

Det er ved at være seks år siden, vi sidst spurgte jer læsere om jeres rejsevaner, og s&arin...

To helte på en tømmerflåde i Momentums satiriske helteepos Odysseus må dø!

Ud med de gamle helte

Momentum i Odense åbner sæsonen med et farvel til de gamle helte der ifølge forestillingen en gang for alle sk...

1. okt
Linnea Voss er solo på scenen i den fine forestilling Guldfuglen på Folketeatret.

Lærerig monolog 

Guldfuglen på Folketeatret er en fin forestilling der fortæller om Johanne Louise Heibergs liv.

1. okt
Kunsten at være ok på Nørrebro Teater har mange fine og smukke scener.

En helt ok forestilling

Kunsten at være ok på Nørrebro Teater får fint blandet popmusik med monologer som får publikum til både at gri...

30. sep
Hr, Tudse på vej til at lave ballade i den hyggelige familieforestilling Vinden i Piletræerne med Teater Next.

Kærlig vind i piletræerne

Teater Next er taget på turne med en kærlig, sjov og velspillet udgave af Kenneth Grahame sklassiker Vinden i ...

29. sep