FotoPatrijarh srpski Porfirije Facebook

Den serbisk-ortodokse kirke støtter aflysning af EuroPride

Af Elvir Pelešević 10. september 2022

Mens vi stadig venter i uvished, om EuroPride 2022 i Beograd bliver til noget, har patriarken for den serbisk-ortodokse kirke, Porfirije, udtrykt sin holdning til begivenheden. Ikke overraskende er kirken imod begivenheden.

Den serbisk-ortodokse kirkes holdning er ret væsentlig, idet religion har en vigtigt plads i det serbiske samfund, hvorfor kirken ofte tages med på råd i forhold til for eksempel vigtige politiske spørgsmål. 

Porfirije påpeger i en meddelelse, at overalt i verden, hvor det serbiske folk bor, har der været polemik, kontroverser og konflikter på grund af annonceringen om, at Europride vil blive afholdt i Beograd.

“Dette emne blev unaturligt påtvunget os og er totalt imod vores folks værdisystem såvel som vores brødre og søstre fra andre religioner og nationer, som vi lever sammen med. Repræsentanter for traditionelle kirker og religiøse samfund har bekræftet dette direkte over for mig. Derfor anser jeg aflysningen af dette arrangement for korrekt. I de ortodokse kristnes sjæle kommer kirkens lære allerede til udtryk i Bibelens indledende sider, hvor det står skrevet, at Gud skabte mennesket som to køn, som mand og kvinde, hvilket betyder, at ægteskab og familie, fra verdens begyndelse indtil i dag og indtil slutningen af ​​verden og dette århundrede, er defineret som en kærlighedsfyldt forening mellem en mand og en kvinde, sammen med deres børn," sagde han.

Porfirije hævder, at kirken fuldt ud forstår, hans folks grundlæggende berettigede store bekymring i forhold til at være udsat for promovering og påtvingelse af politikker og ideologier, der har til formål at ødelægge de søjler, som deres identitet har været bygget på i århundreder.

“Alt skal åbenbart blive skrøbeligt, relativt og flydende, hvilket er en alvorlig og systematisk trussel mod alle de grundlæggende værdier, som vi har været viet til i århundreder, især ægteskabets og familiens helligheder. Af disse grunde forklarede vi flere gange i direkte samtaler med de højeste repræsentanter for staten hvorfor vi anser det for nødvendigt og berettiget at annullere EuroPride. Samtidig minder jeg om, at kirken respekterer ethvert menneskes gudgivne frihed og derfor er imod enhver form for vold, offentlig stigmatisering og forfølgelse af nogen", hedder det bl.a. i patriarkens meddelelse. 

EuroPride skulle efter planen begynde på mandag den 12. september, men Serbien præsident Aleksandar Vučić aflyste begivengeden den 28. august med henvisning til den komplicerede politiske situation, landet befinder sig i, især i forhold til Kosovo. Arrangørerne håber og regner stadigvæk med, at EuroPride vil blive gennemført. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Tag på rejsemesse og få inspiration 

2022 var året, hvor vi næsten havde lagt coronaen bag os, og med en fifty-fifty fordeling på at nogle stadig h...

Vi har for længst lagt sommeren bag os, og det kan på sin vis være trist nok, men man siger ...

Hvor meget rejser du?

At komme væk fra hverdagens stress et par dage, søgen efter den første sol i foråret, eller den sidste sol i e...

Det er ved at være seks år siden, vi sidst spurgte jer læsere om jeres rejsevaner, og s&arin...

’Bros’ skildrer det moderne homoliv i fortrinlig balance mellem kærlighed og komedie, fortid og fremtid 

”Love is not love. Love is real”, slår filmens hovedrolle fast i en hæsblæsende podcast-overture. Vi må forst...

6. okt
Årets revy på Menstrup Kro overlever på de medvirkendes sceniske nærvær og energi.

Menstrup revyen overlever på de medvirkendes energi

Det er første gang jeg var til Menstrup Revyen og det var en noget blandet oplevelse - samtlige gæster ved mit...

2. okt
To helte på en tømmerflåde i Momentums satiriske helteepos Odysseus må dø!

Ud med de gamle helte

Momentum i Odense åbner sæsonen med et farvel til de gamle helte der ifølge forestillingen en gang for alle sk...

1. okt
Linnea Voss er solo på scenen i den fine forestilling Guldfuglen på Folketeatret.

Lærerig monolog 

Guldfuglen på Folketeatret er en fin forestilling der fortæller om Johanne Louise Heibergs liv.

1. okt