Foto Bax Lindhardt

Græskar, hekse, og efterårsstemning flytter ind i Tivoli   

Af Tejs Ellesøe 1. oktober 2022

Gæster med hang til hyggelig uhygge kan godt begynde at sætte kryds i kalenderen for snart indtages Tivoli af hekse, græskar, ny 180 meter lang labyrint, popup restaurant, dobbelt op på scaryhouses og nye halloween scenografier. Halloween kan opleves i Tivoli fra den 13. oktober til og med den 6. november, hvor forlystelserne også kører.

På 17 dage forvandles Tivolis nuværende sommerudseende til efterårets farver for at bliver klar til Halloween sæson nummer 17. Der bruges mange millioner af kroner i forbindelse med opsætningen og scenografien af Halloween i Tivoli, hvoraf næsten en million kroner alene er øremærket på græskar, stauder og efterårsplanter. Gæster i alle aldre opfodres i øvrigt til at møde op i udklædninger, hvilket svenskerne har tradition for at gøre i stor stil.

Halloween er på ganske få år blevet en af de helt store traditionelle efterårsbegivenheder i København, som mange danskere og turisterne gerne samles om. Halloween har sat sit præg på hele Danmark og for mange husstande er et græskar eller to foran hoveddøren nu en fast del af efteråret. I Tivoli skal der i år fordeles 22.100 græskar i alle størrelser rundt om i forlystelseshaven.

Turismeforsker fra CBS Lise Lyck siger:
”Tivoli har på mindre end 20 år været med til at definere, hvordan danskerne opfatter det at fejre Halloween. Blandt årsagerne til forlystelseshavens succes med deres efterårssæson skyldes, at Tivoli ikke ukritisk har overført en amerikansk tradition én til én til Danmark. Halloween er så at sige blevet fordansket og står på skuldrene af de traditionelle nordiske høstfester. Forlystelseshaven har samtidig formået at forny sig løbende, så turister både oplever noget de kender og samtidig får de noget særligt nordisk og dansk hyggelig uhygge med hjem. Det har vist sig at være en god vej og halloween traditionen har for længst bidt sig fast på samme niveau som Mors Dag, som oprindelig heller ikke var en dansk tradition.”

Susanne Mørch Koch adm. direktør i Tivoli siger;
”Det gælder først og fremmest om at give gæsterne betagende efterårsoplevelser. Vi skal være noget for alle for vi ved, at mange af vores gæster har tradition for at komme forbi et efterårsklædt Tivoli. Vi har masser af hyggelig uhygge, nye hekse på Plænen som gæsterne kan møde. Der er premiere på ny pop-up restaurant som vi forventer os meget af og mange nye små boder rundt om i haveanlægget. Vi ser også frem til at give det stigende antal turister, der for tiden igen vælger København som destination oplevelser som de kun kan få i vores forlystelseshave.”

Nye heksene flytter ind
Gæsterne vil som noget nyt stifte bekendtskab med to heksesøstre, som er glade for børn, men som ikke altid opfører sig lige pænt. Den ene heks er sjov og elsker at fremtrylle flotte ting.  Den anden er lidt mere bister og muntrer sig med at forvandle ting om til fugleskræmsler. I Det store Springvand i forlængelse af Plænen kan gæsterne begive sig ind i en ny 180 meter lang pileflets labyrint, som er op til 180 cm i højden og inde i midten kommer man frem til to heksetårne. Et par af kontrollørerne vil også under sæsonen være forvandlet til fugleskræmsler og græskarmænd, og mon ikke en del gæster vil tage en tur forbi den efterladte hjemsøgte gravplads, som ligger tæt på Koncertsalen?

Restaurant åbner under Halloween
For første gang bliver der åbnet en pop-up i Det japanske Tårn uden for sommersæsonen. Der venter gæsterne en skaldyrsoplevelse, når Det japanske Tårn byder inden for på den færøske restaurant ROKS’ pop-up under Halloween i Tivoli. ROKS er søsterrestaurant til den to-stjernede Michelin-restaurant, KOKS, som besøgte Tivoli i sommeren 2021, og det er køkkenchefen fra den to-stjernede moderrestaurant, Poul Andrias Ziskas, som har sammensat en unik menu til Tivolis gæster. Færøerne er kendt for overfloden og kvaliteten af deres friske fisk og skaldyr – en overflod som Tivolis gæster kan nyde godt af i løbet af dette års Halloweensæson.

Kåring af Danmarks største kæmpegræskar
Lørdag den 15. oktober kl. 11:30 afholdes der igen i år DM i Kæmpegræskar i Tivoli. Konkurrencen er blevet et mindre tilløbsstykke, hvor gæsterne kommer for at se de imponerende kæmpegræskar af sorten Atlantic Giant. I 2020 blev der ikke bare slået ny dansk rekord, der blev også sat ny nordisk rekord, da Jens Peder Skønager fra Ribe skrev sig ind i historien med et græskar, der vejede hele 970,4 kg. Om der bliver sat ny rekord i år må dagen vise. Vejret har i år været godt for græskar.

Gys og sjov
Tivolis nye scaryhouse Villa Vendetta er netop blevet belønnet med den internationale FKF-pris, der uddeles én gang om året af Tysklands største klub for forlystelsesentusiaster. Villa Vendetta har fået prisen for sin scenografi, historie og fordi forlystelsen både er en god familieoplevelse og leverer chok og gys for teenagerne. Villa Vendetta har fået tilført en række ekstra overraskelse i anledning af efteråret, så gæster med hang til gys bliver ekstra skræmt under den 150 meter lang rejse gennem 12 rum fordelt på 800 uhyggelige m2. 

I Skærsilden, som har adresse under den over 100 år gamle Rutschebane, rykker det ”Det Hjemsøgte” ind. Her kan gæster lægge vejen forbi noget, der minder om et hospital for mislykkede forsøg. Det er ikke noget kønt syn, og uhyggen bliver ikke mindre af de nærgående beboere. Det Hjemsøgte kan kun opleves under Halloween, og børn under 12 år skal ledsages af en voksen.

Monsters Night Out optog 22. oktober
Den 22. oktober går det løs igen med ca. 200 monstre i Haven, når Monsters Night Out optog indtager Tivoli. De gennemført udklædte monstre med sår, hugtænder og bloddryppende effekter skaber en særlig halloween stemning. De møder op foran Hovedindgangen til Tivoli kl. 18.00, hvor optoget begynder. Efter optoget giver de sig i kast med Havens forlystelser til skøn skræk og glæde for de øvrige gæster.

Danmarks største græskar udskæres fra den 29. oktober
I anledning af DM i Kæmpegræskar, bliver de store græskar udhulet og forvandlet til et kunstværker af dansk-amerikanske Malik Mabe, der er fløjet ind til lejligheden. Gæsterne kan på tætteste hold se ham arbejde med kædesav, kniv og skraber og følge græskarrets forvandling. Udskæringerne foregår foran Nimb og begynder den 29. oktober klokken 11:00 og fortsætter til og med 31. oktober

Halloween-boder 
Både børn og voksne synes, det er sjovt og lidt uhyggeligt at på opdagelse blandt de knap 30 Halloween-boder, hvor der er blodige godter, kravlende monstre og alt, man kan ønske sig til en Halloween-udklædning. Der er også boder med dansk håndværk og lækkerier fra alle kroge af Danmark. Alt fra uldtøfler, hatte, veste, ponchoer, ørevarmere, pandebånd, tørklæder til hårelastikker.

Rasmus Klump
Rasmus Klump optræder hver dag under Halloween i Tivoli. Rasmus Klump, Græskarmanden og Flora optræder hver dag for de yngste gæster med to forestillinger på Plænen. Der er tale om forestillingerne Ren Magi samt Edderkoppespind og Spøg. Begge forestillinger byder på små historier – og ikke mindst en masse syng-med-sange. Der bliver hver dag spillet fire forestillinger, der alle er instrueret af Susanne Breuning. Rasmus Klump, Flora og Græskarmanden giver krammere og high fives efter forestillingerne.

 

 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Tag på rejsemesse og få inspiration 

2022 var året, hvor vi næsten havde lagt coronaen bag os, og med en fifty-fifty fordeling på at nogle stadig h...

Vi har for længst lagt sommeren bag os, og det kan på sin vis være trist nok, men man siger ...

Hvor meget rejser du?

At komme væk fra hverdagens stress et par dage, søgen efter den første sol i foråret, eller den sidste sol i e...

Det er ved at være seks år siden, vi sidst spurgte jer læsere om jeres rejsevaner, og s&arin...

Det lykkedes at få skabt et fint dystopisk fremtidsbillede på Husets Teater, men der er ikke meget andet i forestillingen A Play.

Dystopisk tristesse

På Husets Teater har man lukket dørene op for et samarbejde med Dansehallerne og den koreografiske gruppe Inst...

23. nov

Harry Styles stråler som 'My Policeman' i et homofobisk Efterkrigseuropa  

Med VM i Qatar bliver vi for tiden mindet om vigtigheden af menneskets frihed og værdighed. Især når det ikke...

22. nov
Der er godt kan i skørterne i Miles Hoares friske koreografi til West Side Story på Operaen.

Musicalhit i Operaen

Det Kongelige Teater har sikret sig en succes med Thomas Bendixen og Miles Hoares moderne og flotte udgave af ...

19. nov
Det er i de store fælles shownumre at årets forestilling virkelig imponerer.

Julespas i højt humør

Årets Crazy Christmas Cabaret er en af de bedste i lang tid med især et forrygende hold af yngre spillere. 

16. nov