FotoFacebook Jovana Kisim Zagajac

LGBT aktivister overfaldet i Banja Luka 

Af Elvir Pelešević 18. marts 2023

I Danmark nyder vi godt af LGBT+rettigheder. I de store træk i hvert fald. Men sådan er det langt fra i den serbiske del af Bosnien-Hercegovina, der hedder Republika Srpska. 

Mens men i Bosnien-Hercegovinas hovedstad Sarajevo siden 2019 i fred og ro har kunnet afholde det årlige Pride-march, var landets næststørste by Banja Luka hermetisk lukket for alt, der bare tilnærmelsesvis mindede om LGBT+aktiviteter. 

Banja Luka ligger i Republika Srpska, som er en af de to entiteter, der indgår i staten Bosnien-Hercegovina. Entiteten styres med hård hånd af Milorad Dodik og hans partifæller. Dodik er en hårdnakket nationalist og rigtig gode venner med Vladimir Putin. I flere år har Dodik med russisk støtte ihærdigt arbejdet på at løsrive Republika Srpska fra Bosnien-Hercegovina. 

Udover at være nationalist, er Dodik en erklæret modstander af LGBT+miljøet. Han har så sent som i slutningen af december sidste år udtalt, at så længe han er præsident i Republika Srpska, vil LGBT+værdier aldrig været introduceret i denne bosnisk-hercegovinske entitet:

"Folk kan gøre, hvad de vil, men hvis vi skulle indføre disse værdier i vores folkeskoler og lærebøger, så sker det ikke, mens jeg sidder her. Hvis noget alligvel tilfældigt kommer ind, bliver det fjernet fra lærebøger. Vi går ikke ind for at fremme de værdier, der kommer fra Europa, når det handler om LGBT-værdier. Hvis dette er et krav, vil vi ikke implementere det, uanset hvad de tror, ​​og hvor meget de ønsker, vi gør det."

I dag skulle en Pride-march for første gang finde sted i Banja Luka. Men det blev ikke til noget. I går meddelte politiet LGBT+aktivisterne forbud mod at forsamle sig efter at Milorad Dodik i flere dage havde gjorde det klart igennem medierne, at han ikke vil tillade LGBT+-aktiviteter i Banja Luka - hverken indendørs eller udendørs. Aktivisterne valgte alligevel at mødes i en bygning, hvis lokaler tilhører NGO-organisationen "Transparency International". De havde planer om at se en film og diskutere om LGBT+-rettigheder. Kort efter fik aktivisterne besøg af politiet, som forlangte, at forsamlingen bliver opløst. Mens aktivisterne forlod bygningen blev de angrebet af 30 hooligans, som forinden havde marcheret gennem Banja Luka med romerlys mens de råbte “Slå bøsserne ihjel!” Politiet gjorde intet for at beskytte aktivisterne. 

Foreløbige meldinger går ud på, at mindst tre personer er blevet hårdt kvæstet og indlagt på Banja Lukas Universitetshospital. Andre aktivister er i gang med at blive afhørt på den lokale politistation. Politiets sparsomme udmelding går ud på, at sagen er blevet overdraget til anklagemyndigheden. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Den første forårstur – hvor skal vi tage hen? 

Rejs dig lykkelig – kan man egentlig det? Varmen og solen er med til at gøre dig gladere i sindet, så lider du...

Ja, foråret begyndet så småt at banke på, og selvom der umiddelbart er længe til...

Tag på rejsemesse og få inspiration 

2022 var året, hvor vi næsten havde lagt coronaen bag os, og med en fifty-fifty fordeling på at nogle stadig h...

Vi har for længst lagt sommeren bag os, og det kan på sin vis være trist nok, men man siger ...

En gennemgående sketch om den danske folkefest er en af de mange gode numre i årets Amager Revy.

Festlig revy på Amager

Årets Amager Revy er en festlig og sjov omgang med gode numre og gode skuespillere på scenen. 

24. mar
Næsten hele ensemblet på scenen i Den Jyske Operas udgave af Tryllefløjten.

Tryllefløjte uden meget tryl

Den Jyske Opera har sendt Mozarts populære opera Tryllefløjten på landevejen i familievenlig længde.

12. mar
Hele ensemblet i den satiriske musical om grundlæggeren af Ikea Ingvar! på Fredericia Musicalteater.

Svensk højsang i Ikea-musical på Fredericia Musicalteater

Det er friskt og befriende, at Fredericia Musicalteater kaster sig over den svensk/tyske musical Ingvar! om Ik...

12. mar
Neel Rønholt og Silas Holst er Sandy og Danny i den nyeste udgave af Grease med One & Only Company.

The One That I Want

One and Only har igen sat musicalklassikeren Grease på scenen, og det er en festlig og glad aften med gode præ...

12. mar