Ungarsk museumsleder fyret for LGBT-udstilling

Af Elvir Pelešević 9. november 2023

Lederen af Ungarns nationalmuseum er blevet fyret efter en World Press Photo-udstilling med billeder af filippinske LGBT+-personer. Han beskyldes for at have forbrudt sig mod landets kontroversielle LGBT+-lov ved at have udsat børn under 18 år for homoseksualitet.

Museumslederen, Laszlo Simon, afviser, at museet bevidst har brudt nogen lovgivning. I et opslag på Facebook tilføjede han:

"Som far og bedsteforælder til fire børn afviser jeg bestemt tanken om, at vores børn skal beskyttes mod mig eller mod den institution, jeg leder."

En højreekstremistisk lokal lovgiver havde ifølge BBC tidligere krævet, at regeringen iværksætter en undersøgelse af udstillingen over en række billeder, der skildrer et samfund bestående af ældre LGBT+-personer i Filippinerne. Vedkommende citerede lovgivning, der blev indført i Ungarn i 2021, som forbyder unge under 18 år at forbruge materiale, der anses for at fremme homoseksualitet, homoseksuelle rettigheder eller kønsændringer.

Den ungarske regering mente, at museet brød loven. Museet reagerede ved at sætte et opslag på sin hjemmeside og ved udstillingens indgang, hvoraf det fremgik, at adgang var forbudt for besøgende under 18 år. World Press Photos administrerende direktør Joumana El Zein Khoury har udtalt, at billederne "intet eksplicit eller stødende” indeholder.

"Denne serie af billeder er en tankevækkende og ærlig skildring af hverdagen i et samfund bestående af ældre LGBT+-personer i Filippinerne."

Han havde tidligere sagt, at det var første gang, et af World Press Photo-shows var blevet censureret i Europa.

Laszlo Simon er ironisk nok tidligere minister i premierminister Viktor Orbans højrefløjsregering. Orban gør ellers meget ud af at minde ungarerne om, at han forsvarer kristne værdier og beskytter børn mod LGBT+-agenda. Denne tilgang har mødt skarp fordømmelse fra menneskerettighedsforkæmpere såvel som EU, som Ungarn er medlem af. I de seneste måneder har myndighederne brugt den samme anti LGBt+-lov til at udstede bøde til en boghandler for at sælge den populære britiske grafiske roman “Heartstopper” – som indeholder en kærlighedshistorie mellem to mandlige teenagere – uden at pakke bogen ind i et plastikomslag.

World Press Photo-udstillingen sluttede efter planen i Budapest museum i søndags.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Det er i sær i scenerne med de erfarne pantomimeartister at balletten Snedronningen fungerer allerbedst. Her er Allan Clausen i gang som balletdrømmende bedstemor.

Årets bedste juleballet er i Tivoli

Snedronningen med Tivoli Balletteater tager titlen som årets bedste juleballet i det københavnske balletudbud....

5. dec

Maria Callas: The revivalist #1

XQ28’s opera- og Callas-ekspert Idia Legray byder læserne velkomne til første afsnit af en Callas-adventskalen...

3. dec
Der er godt gang i den lyserøde farvelade i Nøddeknækkeren på Det Kongelige Teater, heldigvis kan danserne bære det. Her er det Tobias Praetorius som dansende polkatsang.

Nøddeknækkeren reddes af sikker dans i anden akt

Det Kongelige Teater har igen kastet balletten på scenen i et utal af Nøddeknækker-forestillinger i december, ...

1. dec
Der fuld knald på julestemning og spilleglæde hos de medvirkende i Eventyrteatrets Et Juleeventyr.

Børnene stråler i et fladt juleeventyr i Tivoli

Eventyrteatret har produceret forestillinger siden 1992 og har altid leveret højt niveau hos de medvirkende bø...

29. nov