Eurovision Song Contest 2015 blev afholdt i Wien, efter Conchita Wursts ikoniske sejr året før med Rise Like a Phoenix. Temaet var Building Bridges, og showet bød på masser af samhørighed, æstetik og imponerende scenografi. Det var tydeligt, at Eurovision nu var en fuldt global produktion, både i stil og teknisk niveau.
40 lande deltog – inklusiv Australien, som for allerførste gang var med i anledning af jubilæet. Oprindeligt var det tænkt som en engangsforeteelse, men australierne gjorde det så godt (de blev nummer 5), at de sidenhen er blevet faste deltagere.
Danmark deltog med Anti Social Media og sangen The Way You Are, men desværre blev det ikke til en plads i finalen. Det var en skuffelse for mange danske fans, især da sangen ellers havde et klassisk Grand Prix-udtryk.
Vinder blev Sverige med Måns Zelmerlöw og sangen Heroes. En elektronisk popsang med en dybt fængende melodi og et visuelt spektakulært nummer med animerede figurer, som interagerede med Måns på scenen. Det var teknisk banebrydende og samtidig rørende. Sverige fik hele 365 point og tog dermed sin sjette sejr i konkurrencens historie – kun overgået af Irland.
Eurovision 2015 blev en festlig fejring af både historie og fremtid. Jubilæet blev også markeret med særlige indslag, hvor tidligere vindere blev hyldet, og showet beviste, at Eurovision stadig var i stand til at samle millioner af mennesker i glæde, musik og mangfoldighed.
Tak for rejsen gennem “5”-årene – Her I 2025 er det færøske Sissal, der bærer Danmarks håb ved Eurovision 2025 med sangen Hallucination. Hun skal forsøge at synge os i finalen den 17. maj, og der er store forventninger til hendes optræden. Med en stærk vokal, færøsk nerve og en moderne produktion, er der håb om et dansk comeback i toppen af feltet.
Men hvis det heller ikke lykkes denne engang, må spørgsmålet stilles: Bør Danmark tage en pause fra konkurrencen?
Det er efterhånden blevet en tilbagevendende skuffelse, hvor Danmark enten ikke når finalen eller ender langt nede i placeringerne. Samtidig virker det, som om vi gang på gang fejler i at sende det rigtige udtryk – noget der skiller sig ud og rammer publikum internationalt.
I stedet for at deltage for deltagelsens skyld, kunne en pause måske give tid til refleksion, fornyelse og strategisk genstart. Andre lande – som Italien og Luxembourg – har tidligere trukket sig for så at vende stærkere tilbage.
Så måske skal vi turde tænke stort: Hvis Hallucination ikke går videre, kunne det være tid til at trykke på reset – og finde tilbage til, hvad der engang gjorde Danmark til en Grand Prix-vinder.
Men lad os lige dvæle lidt ved 2015, her er årets vinder
https://youtu.be/5sGOwFVUU0I?si=vsNypBUPEXse_5d-