I et interview med den spanske avis El País udtrykte JJ et klart ønske om, at Eurovision 2026 skal afholdes i Wien – men uden Israel. Ifølge ham bør konkurrencen ikke inkludere et land, som han mener står bag alvorlige handlinger i Gaza. Han opfordrer desuden til større gennemsigtighed i afstemningssystemet, som han mener rejser spørgsmål efter årets resultat.
JJ rettede samtidig kritik mod det, han kaldte censur af LGBT+-symboler under showet, og advarede om en stigende bølge af konservatisme i Europa. Han understregede, at Eurovision ikke må gå på kompromis med sine grundlæggende værdier om fred, mangfoldighed og inklusion.
"Jeg vil udnytte denne enorme platform, som Eurovision er, til at kæmpe for queer-rettigheder og sikre, at vi opnår mere lighed. Der er stadig et stort stigma omkring os, og desværre bliver Europa stadig mere konservativt. Det er meget, meget skuffende, og der må gøres noget", understregede Pietsch i interviewet.
Han ser endda forbuddet mod LGBT+-flag under årets konkurrence som bevis på denne tilbagegang:
"Selvom jeg fandt lidt trøst i, at publikum stadig kunne vifte med dem, forsøgte jeg at smugle et ind under finalen. Men jeg blev opdaget. Jeg havde det skjult i min bukselomme, og en af arrangørerne så det. Lige før jeg skulle på scenen, sagde de til mig: 'Det er ikke dit lands flag, du kan ikke vise det.' Jeg var lige ved at få det igennem", forklarede JJ.
I et andet interview med HuffPost España gik JJ endnu videre og satte både Israel og Rusland i samme kategori som "krigsaggressorer." Han stillede spørgsmål ved, hvorfor den Europæiske Radio- og TV-union (EBU) valgte at udelukke Rusland fra Eurovision i 2022 som følge af invasionen af Ukraine, men ikke har truffet samme beslutning i forhold til Israel. JJ udtrykte også forundring over Israels stærke placering i seerstemmerne og opfordrede EBU til at gennemgå og evaluere det nuværende stemmesystem.
Hans udtalelser falder i tråd med en voksende kritik inden for Eurovision-fællesskabet. Over 70 tidligere deltagere har underskrevet et åbent brev til EBU, hvor de opfordrer til at udelukke Israel og dets nationale tv-station, KAN, fra konkurrencen. Brevet henviser til bekymringer om brud på menneskerettighederne og mener, at Eurovision ikke bør fungere som platform for lande, der krænker disse rettigheder.
Debatten om Israels plads i Eurovision har med JJ’s udtalelser fået ny styrke – og spørgsmålet er nu, hvordan EBU vil reagere, når presset både internt fra artister og eksternt fra publikum fortsætter med at vokse.