På årets Grundlovsdag valgte Dansk Folkeparti igen at markere sig med kritik af LGBT+-miljøet. I et opslag på partiets Facebook-side stod der:
“I Danmark flager vi med Dannebrog! Ikke med EU-flaget. Ikke med Regnbueflaget. Ikke med Palæstina-flaget.”
Udmeldingen har vakt opsigt – ikke mindst fordi den faldt på netop Grundlovsdag, en dag der normalt fejres for demokratiet og de rettigheder, der gælder alle borgere i Danmark.
Kommentarfeltet under opslaget vidner om, at mange danskere ikke deler DF’s holdning. Der er bred opbakning til retten til selv at vælge, hvilket flag man vil flage med, og flere understreger, at Dannebrog og regnbueflaget ikke er hinandens modsætninger – men kan stå side om side.
En lang historie med modstand
Det er langt fra første gang, Dansk Folkeparti har ytret sig kritisk over for LGBT+-personer. Her er nogle af de mest markante eksempler:
Modstand mod vielser i kirken:
I 2012 stemte DF imod, at homoseksuelle kunne blive viet i folkekirken. Pia Kjærsgaard kaldte det “et angreb på ægteskabet”.
Afvisning af medmoderskab:
I 2013 stemte DF imod, at lesbiske kvinder kunne blive anerkendt som medmødre ved fødslen. De mente, at alle børn har ret til både en far og en mor.
Kritik af kønsidentitet:
DF har gentagne gange angrebet det, de kalder “identitetspolitik” og udtrykt bekymring over juridisk kønsskifte og undervisning om køn i skolerne.
Stødende sammenligninger:
Mette Dencker sammenlignede i 2013 homoseksuelles forældreskab med ægteskab med dyr og advarede mod et “ragnarok” i familieværdier.
Flere gange har partiet forsøgt at trække udtalelser tilbage med henvisning til fejlcitater – dog uden større held i offentlighedens øjne.
Vælgermålinger og fremtid
På trods af den gentagne kritik ligger Dansk Folkeparti aktuelt til fremgang i meningsmålingerne – fra 4,4 til 7,6 procent. Dog står partiet foran store ændringer, da flere kendte DF-profiler har forladt partiet, og stifter og moder Pia Kjærsgaard ikke genopstiller ved næste valg.
Selvom DF med sit navn signalerer at være hele folkets parti, så inkludere de ikke LGBT+ personer og stod det til Dansk Folkeparti, var der så plads til LGBT+ personer i Danmark?
Heldigvis er samfundet i bevægelse – og i år hejses regnbueflaget for femte gang foran Christiansborg. Et stærkt symbol på, at Danmark også er vores hjem.