Foto Betina Vesterby

Blodmåne, ulveskrig og 80’erlykke 

Af Betina Vesterby 28. juli 2018

I går væltede Tivoli atter engang da 80'erbandet A-ha gik på scenen.

Vi tjekker lige playlisten inden aftenens koncert med A-ha i smukke Tivoli. Forkert strategi. Det går allerede helt galt. Bare synet af de sange A-ha vil optræde med, får de sentimentale tårer til at løbe ned ad kinderne, og kæben anstrenger sig for ikke at gå i babyvræl. Train of Thought, Manhattan Skyline, Lifelines, The Sun Always Shines on TV, nej, nej, nej. Jeg kommer jo til at græde ind i fotolinsen. Aftenens koncert bliver lige så historisk og uforglemmelig som aftenens – ja, århundredets – længste måneformørkelse.

ANMELDELSE
Jeg henter mit fotopas i Køreporten. Tivoli ved nemlig at de vil blive omringet af fans, og vurderer derfor at det er klogest at lade os bruge personaleindgangen. De har ret. Mængden af fans er overvældende.

Tivolis gigantiske scoop, A-ha, blev skreget ud til Plænens scene. Tusindvis af fans og heldige turister fattede ikke deres held da Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar Savoy (tidligere Pål) stod der – lige foran dem. A-ha skreg tilbage med aftenens åbningsnummer, Cry Wolf. 

Månen blødte, ulvene skreg, og magien var en realitet. 

Medens XQ28’s udsendte lige tørrer åbningstårerne væk og husker at trœkke vejret, lader vi Tivoli’s Nikolaj Koppel introducere bandet.

Elektrisk og magisk
”Er man født i 1980 eller før, står A-ha stadig lysende klare. Det gælder ikke mindst numre som The Living Daylights og Take on Me samt den ikoniske musikvideo til sidstnævnte. Den gode nyhed er at de kommer til København for første gang i 15 år. Og den endnu bedre nyhed er at bandet er meget mere end et nostalgi-act – de kommer i topform og med nye, flotte anmeldelser fra ledende britiske kritikere. A-ha bliver utvivlsomt en af de store koncertoplevelser i Tivolis helt særlige atmosfære der dufter af sommer, fællesskab og tradition hver eneste fredag i hjertet af København.”

A-ha har siden deres comeback på den internationale scene gjort det fremragende, og de kommer til Danmark i forlængelse af en stor verdensturne. På deres Electric Summer 2018 turné er de ude for at spille deres største hits men også nyt materiale. Alle forudsætninger er til stede for at det bliver en magisk sommeraften når A-ha kommer til Tivoli, og fjerne hvin fra rutsjebanen blander sig med duften af blomster og madkrydderier som optakt til koncerten på Plænen”.

Blodet koger
A-ha fortsætter med The Blood That Moves The Body samtidig med at måneformørkelsen drypper blod. Scenen er badet i teaterrøg og mørke sanselige lyssætninger. Alting går op i en højere enhed, og mens Magne hamrer løs på keyboardet og svinger sit lækre hår, gør lyden af Pauls guitar rygrade bløde og stoflige som hjemmelavet softice fra Vaffelbageriet. Det Gyldne Tårn prøver at få hjerterne til at banke hurtigere end synet af Morten Harket, men det lykkes ikke. Mortens stemme, Mortens udseende, Mortens det ene, Mortens det anden. Nærmest intet kan måle sig med en af firsernes mest ikoniske forsangere.

A-ha leverer ikke et energisk danseshow, men det har aldrig været deres stil. De bevæger sig forsigtigt rundt og er koncentrerede om deres instrumenter. Nogle af numrene, bl.a. Train Of Thought, får vi i en helt ny version, og Morten overlader mikrofonen til publikum under Hunting High and Low. 

Magne er toastmasteren og kommer med små anekdoter undervejs. I løbet af hele koncerten, 1000 tak’er Morten. Han og resten af bandet er tydeligt tryllebundne af Tivolis smukke kulisse.

Bandet spiller deres største hits -18 sange i alt - og slutter selvfølgelig af med Take on Me.  

XQ28’s udsendte fløj til Danmark fra hjembyen New York. Så vigtige er A-ha. Gruppen og deres musik er for alle, uanset alder, seksualitet og hvad det ellers skulle være. Selv min undulat elskede dem. Den gnavede mine plakater når jeg var i skole. Det kan man jo ikke bebrejde den.

Til tonerne af denne anmeldelses sidste slag springer udsendte i vandet ved Scandic Front for at få adrenalinet ned igen. En kæmpe tak til Tivoli for A-ha. 

Tjek os ud

Musik

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Søren Sætter-Lassen og Lars Mikkelsen giver liv til de to tyske venner Max og Martin i den dramatiske brev-roman Adressaten Ubekendt der er omsat til teater i Skuespilhuset.

Fra venner til fjender

I Skuespilhuset åbner Det Kongelige Teater sæsonen med et fascinerende og ætsende brevdrama mellem en jøde og ...

25. aug
Det er Alban Lendorf magiske scenenærvær der gør at balletten Danish Design på Bellevue Teatret hæver sig op over den papirstynde handling om kunstnerens kamp med og mod materialet.

En våd designerdrøm

På Bellevue Teatret genindfører man sommerballet med den lille forestilling Danish Design som har landets stor...

18. aug
Zaira Romero og Rosy Rodriguez som Carmen og Lola i den flotte film om forbudt lesbisk kærlighed i det spanske romamiljø.

Sensuel og intim film om lesbisk kærlighed

Arantxa Echevarria har skabt en film der beskriver både det spanske sigøjner miljø og en spirrende kærlighed m...

5. aug
Samspillet mellem musikere og dansere fik aftenen til at leve ved premieren på Verdensballetten 2019 - her er det Niklas Walentin og Marion Walther i den nye ballet Three af Tobias Praetorius.

Musikken overskyggede dansen

Verdensballetten har haft premiere på Sølyst, og årets udgave er underholdende, sommerflirtende små balletinds...

11. jul