Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret. , Foto Gudmund Thai

Komedie uden kant

Af Per Lundsgaard 18. april 2024

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet til Nye Tider.

Titel:
Nye Tider

Teater:
Folketaetret, Store Scene

Spilleperiode:
Frem til 5. maj. 

Feel-goodkomedien eller samtidskomedien er en genre, som er blevet mestret af bl.a. Neil Simon i USA og Alan Ayckbourn i England, og nu forsøger den amerikanske dramatiker Bess Wohl at genoplive genren. Det sker i et stykke, som giver gode skuespillere mulighed for at brilliere, men som ikke har en tekst, der giver dybde eller kant. 

Vi begynder ellers dramatisk genialt. En ordløs flot koreograferet borddækning åbner forestillingen, hvorefter Ulla Henningsen som Nancy udbryder "Jeg vil skilles," hvortil Waage Sandø som ægtemanden Bill svarer "OK." Så går lyset ud, og man forventer et interessant ægteskabsdrama udspille sig. 

Efter den flotte start ruller lavinen i familien med de to sønner – den ene homo, den anden venter barn med sin kone – som ikke kan forstå forældernes lyst til at blive skilt. Man skal tale sammen og tro på kærligheden, siger sønnerne. Men forældrene Agnes og Bill er tilfredse med deres valg. Hun har i mange år ikke elsket Bill, men været forelsket i en anden, og han har fundet en ny passion, nemlig at være Stand-up-komiker, og en åndsfælle i en ny veninde Carla (henrivende morsomt spillet af Sonja Oppenhagen), som også bor i det ældrebolig-kompleks, de lige er flyttet ind i. 

Men stykket kan ikke løbe fra, at det er meget amerikansk – det er langt fra de samme begreber ved en lignede situation i Danmark, der er for store kulturforskelle. Teksten er også for overfladisk. Der mangler dramatisk substans. Der er ellers megen tekst – vi nærmest drukner i teksten, og selvom der er krusninger på overfladen, kommer vi aldrig under den. Der bliver råbt dramatisk ad hinanden på scenen, og der opdager man virkelig, hvor hul teksten er. Skulle den overhovedet have været opført på en dansk scene, kan man spørge sig selv. 

De medvirkende spiller dog upåklageligt godt. Ulla Henningsen er gribende god som Nancy, der gerne vil tilfredsstilles i livet, og det samme er Waage Sandø som ægtemanden Bil,l der jagter en ny karriere sent i livet. 

Sonja Oppenhagen er som nævnt en ren fest som Bills nye veninde Clara, der dog ikke har noget seksuelt kørende med ham. En skøn karakter, som man alligevel har lidt svært ved at se, hvad skal i hele miseren – det samme med den unge mand, Kim Hammelsvangs melodramatiske homo-søn slæber med hjem om natten i forældrenes seniorbolig – et påklistret forsøg på at få folk udenfor familien til at kommentere på den. 

Det bliver i det hele taget – trods det gode skuespil – en meget konstrueret aften. Lavinen ruller for hele familien på scenen, men jorden skrider ikke under publikum i salen. Det skyldes ikke, at instruktøren Kasper Wilton ikke har iscensat fint, for det har han; han har fået det optimale ud af teksten, men teaterchefen Kasper Wilton burde måske have sat spørgsmålstegn ved valget af stykke. 

Der bliver snakket meget, uden at der menes noget – måske skulle man have ment noget mere og snakket noget mindre. 

Da alle knuderne skal bindes pænt til sidst, bliver det serveret, som om vi har været vidne til et stort drama, og det har vi ikke set med danske øjne. 

Det skal dog ikke forhindre publikum i at få en ganske fornøjelig aften med gode one-liners i Henrik Lykkegaards gode oversættelse og nyde Camilla Bjørnvads flotte arkitektur-scenografi, der desværre ikke var beboet med levende mennesker. 

 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Alle før en! Hedder årets vellykkede revy på Amager.

Amagerrevyen er lokal revy af den bedste slags

Igen i år charmerer Amagerrevyen sit publikum med skøn lokal forankring.

26. apr
Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr