Søren Sætter-Lassen og Lars Mikkelsen giver liv til de to tyske venner Max og Martin i den dramatiske brev-roman Adressaten Ubekendt der er omsat til teater i Skuespilhuset., Foto Miklös Szabo

Fra venner til fjender

Af Per Lundsgaard 25. august 2019

I Skuespilhuset åbner Det Kongelige Teater sæsonen med et fascinerende og ætsende brevdrama mellem en jøde og en nazist.

Titel
Adressaten ubekendt

Teater
Det Kongelige Teater, Skuespilhuset Store Scene

Spilleperiode
24. august - 3. november 2019

De begyndte som venner, de to tyskere Martin og Max. De ejer sammen et kunstgalleri i San Francisco, og deres historie blev vakt til live af Kathrine Kressmann Taylor tilbage i 1938. Brevromanen blev umådeligt populær da den udkom første gang, og den blev naturligvis med det samme forbudt i det Tyskland den kritiserer med sin stærke verbale advarsel om  den voksende nazisme.

De to tyske venner skilles da Martin tager tilbage til Tyskland og lader den jødiske Max tilbage i San Francisco. 

Tilbage i Tyskland opdager Martin et land i fattigdom, og han oplever at blive behandlet som fyrste takket være den formue han har med sig fra galleriet i San Francisco som Max driver videre for dem begge. Martin bosætter sig på et slot, og sønnen Heinrich bliver bedste venner med områdets fornemste indbygger, Baronen, og Martin får et indflydelsesrigt embede i München.

Den spirrende nazisme bliver i første omgang taget meget let, men hurtigt opdager Max at Martin bliver mere og mere fanget af nazismen idealer og begynder at tillægge sig stærkt antisemitiske tanker.

Igennem forestillingens fem kvarter oplever vi hvordan de to venners liv forandres - og hvordan de skiftes til at have overstatus og understatus. Måden hvorpå Max tilsidst får sin hævn er hjertegribende. 

At forestillingen så stærkt fanger sit publikum, skyldes især  de to skuespillere Søren Sætter-Lassen (Max) og Lars Mikkelsen (Martin) der begge er i absolut topform allerede her fra starten af teatersæsonen.

I Thomas Bendixens sikre og nuancerede iscenesættelse viser de to skuespillere os intense portrætter af to nære venner der ender som fjender på hver sin side af en frygtelig ideologi.

Forestillingen er en vigtig og stærk advarsel om hvordan en ideologi som nazismen kan overbevise et magtesløst flertal der hungrer efter en stærk leder med meninger der kan flytte samfundet i en overbevisende, stærk retning, men det et også en forestilling om vigtigheden af at bevare en humanisme - noget Danmark gjorde på tværs af partier under anden verdenskrig, og som måske kan synes at være forsvundet i visse grupper af samfundet i dag. 

Efter selve teaterdelen er der mulighed for at deltage i en debat med en historiker der fortæller om Danmarks kamp for demokrati under anden verdenskrig. Forestillingen og tekstren kan dog sagtens stå alene.

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr