Foto Jason /flickr.com

Hiv/aids- konference i Paris

Af Bent Hansen 28. juli 2017

Efter kalenderen er det juli og sommer, selvom vi stadig har meget sol og varme til gode. Traditionen tro afholder International Aids Society (IAS) sin årlige internationale hiv/aids-konference netop her midt i juli måned. IAS har besluttet, at konferencen i år skal finde sted i Paris.

Derfor er jeg taget til Paris for på Hiv-Danmarks vegne at deltage i konferencen. Jeg har ligesom tidligere år fået godkendelse som journalist og kan derfor deltage i konferencen uden at skulle betale konferencegebyr.

Konferencen begynder med et pressemøde om eftermiddagen søndag d. 23/7 efterfulgt af en åbningsceremoni med de sædvanlige velkomst- og skåltaler. Og hvem ved? Måske også Macron kan afse tid til at kigge forbi.

Konferenceprogrammet ser interessant og spændende ud, og jeg glæder mig til dagligt at skrive artikler om vigtige emner, som bliver omtalt og behandlet på konferencen. Alle artiklerne bliver løbende lagt ind på Hiv-Danmarks hjemmeside.

Hiv/aids er stadig en særdeles alvorlig sygdom globalt set. Som dagbladet Politiken skrev for et par dage siden, så mistede 1 million mennesker livet på grund af aids i 2016. Det er alt, alt, alt for mange, selvom tallet næsten er halveret siden 2005, hvor dødstallet toppede med 1,9 millioner personer. Men at så mange stadig dør af aids er helt uforståeligt og uacceptabelt i en tid, hvor vi har effektiv behandling og forebyggelse, som kan forhindre det.

Også på denne konference bliver der fremlagt studier, som endnu engang underbygger vores viden om, at PrEP = 'det medicinske kondom' er en effektiv form for forebyggelse. PrEP betyder egentlig 'Pre Exposure Profphylaxis' og er en pille (Truvada), som hiv-negative i særlig risiko for at blive smittet kan tage for at nedsætte risikoen. Allerede i 2012 godkendte USAs sundhedsstyrelse brugen af Truvada som forebyggende metode til hiv-negative i særlig risiko. Også andre lande har efterfølgende fulgt USAs eksempel og godkendt Truvada - blot endnu ikke Danmark, selvom der i øjeblikket også i Danmark kører et forsøg med PrEP til en gruppe af hiv-negative mænd, der har sex med mænd. Både i Danmark og i mange andre lande er politikernes argument imod godkendelse af økonomisk karakter. Truvada er ikke en billig pille - og hvem skal betale?

Imidlertid viser nye undersøgelser, at 'det medicinske kondom' i den grad virker. I England f.eks. er antallet af nye tilfælde af hiv på et år faldet med 42% - altså næsten en halvering – efter at Truvada er taget i brug. Selvom prisen for Truvada er høj, så tænk lige på, at vi sparer 100.000 kr om året i hiv-behandling for hver person, som ellers ville være blevet smittet. Forebyggelse betaler sig! Det har mange andre lande for længst indset. De fodslæbende beslutningstagere i Danmark fører blot til et tiltagende sort marked, som forhandler Truvada, og til, at de, der har råd, selv køber Truvada hjem over nettet.

Kritikken af PrEP på tidligere konferencer er stort set forstummet nu – også fordi det har vist sig, at PrEP ikke har ført til en stigning i antallet af de traditionelle sexsygdomme som gonoré, klamydia og syfilis, sådan som mange tidligere havde frygtet.

Åbningsceremoni
Åbningen af konferencen forløb næsten som forventet. Først velkomsttaler af præsidenten for International Aids Society Linda-Gail Bekker og repræsentanten for den lokale samarbejdspartner Jean-Francois Delfraissy. De fik næsten afsluttet deres taler; men så afbrød en gruppe hiv-aktivister fra 'Act-UP'. De overtog mikrofonen og udtrykte stor utilfredshed med de nedskæringer på hiv/aids-området, som vi i øjeblikket er vidne til både på nationalt som internationalt plan.

Herefter fik den franske sundhedsminister ordet.  Næppe var hun begyndt sin tale, før aktivisterne igen kom på banen med høje råb som 'Shame on Macron', 'Shame on Macron' og 'Where is Macron?'  'Where is Macron?' De var særdeles utilfredse med, at præsidenten ikke selv var til stede. De mente, det var udtryk for, at den franske regering hermed viste sin nedprioritering af hiv/aids-området.

Resten af åbningen foregik i nogenlunde ro og orden.

Lidt om hepatitis C
Medicinalfirmaet MSD afholdt på konferencen et møde om hepatitis C og mulighederne for helt at udrydde denne variant af smitsom leverbetændelse.

Forskerne gennemgik på mødet de to grupper, som er i særlig risiko for at blive smittet med hiv. Det drejer sig om stofbrugere (som bruger nåle) og mænd, der har sex med mænd. Grunden til, at netop disse to grupper er i særlig risiko, er, at smitten overføres ved blodkontakt. Stofbrugerne ved deling af samme kanyle, mændene ved rå, hård og usikker analsex.

Forskerne var samstemmende enige om, at det var muligt helt at udrydde hepatitis C ved at bruge samme strategi som i forhold til hiv: 'behandling er forebyggelse', hvilket vil sige, at behandling af hepatitis C skal påbegyndes umiddelbart efter diagnosen er stillet og ikke først, når infektionen er fremskredet og kritisk. Kun på den måde kan smitten bremses og hepatitis C i løbet af nogle år helt udryddes.

Heldigvis er behandlingen nu hurtig og effektiv, hvilket er en stor fordel, da der endnu ikke findes en vaccine mod hepatitis C, sådan som der f.eks. gør mod hepatitis A og B.

 

Tjek os ud

Blog

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr