Pave Frans åbnede onsdag en større kongres om den katolske kirkes fremtid på et tidspunkt, hvor der er tiltagende spændinger mellem reformvenlige og konservative grupper.
Spændingerne vedrører bl.a. spørgsmålet om samkønnede ægteskaber, behandling af fraskilte og troende LGBT+-personer. Biskoppernes synode, som er en permanent institution i den katolske kirke, finder sted over fire uger i Vatikanet. Fem konservative kardinaler har forud for synoden offentligt bedt pave Frans om at bekræfte katolske doktriner om behandling af homoseksuelle.
Deres spørgsmål var ledsaget af et åbent brev, som advarede om "forvirring" og "fejl" i forbindelse med advarsler om, at synode-processen kan føre til, at mange katolikker bliver fremmedgjorte over for kirken.
I et svar har den 86-årige pave lagt op til, at par af samme køn skal kunne modtage en velsignelse af deres forhold fra katolske præster, hvilket allerede praktiseres i flere lande – herunder Tyskland og Belgien. Det er dog ikke anerkendt af pavemagten, Den Hellige Stol. Pave Frans insisterer på, at kirken ikke kan være dommer, som kun nægter, afviser og udelukker. Han opfordrer til "pastoral forsigtighed og klogskab".
Pave Frans har arbejdet for reformer af kirken, siden han blev indsat som pave i 2013. Han ønsker, at der skal være mindre hierarki samt tættere relationer mellem præster og troende. For første gang vil nonner og andre kvinder deltage i konsultationerne i år, og de vil have mulighed for at stemme. Pave Frans advarede i sidste uge om, at det er nødvendigt katolikker "holder sammen", og han appellerede til, at "biskoppernes synode holdes hævet over sladder, ideologi og polarisering".