Omfanget af chemsex er voksende

Af Elvir Pelešević 5. december 2023

Chemsex, der er brugen af stoffer i forbindelse med sex, er vokset i alvor og i omfang de senere år, og det udgør nu en reel sundkrise for LGBT+ miljøet. Det fremgår af en rapport, der er udarbejdet for AIDS-Fondet, som efterlyser hjælp til en koordineret indsats fra sundhedsmyndigheder, kommuner og regioner. 

Har du taget stoffer i forbindelse med sex

AIDS-Fondets nye rapport, Den perfekte storm, viser, at brugen af hårde stoffer i forbindelse med sex er blevet et udbredt fænomen blandt transpersoner og blandt mænd, der har sex med mænd og at AIDS-Fondets specialiserede rådgivning de senere år har mærket et stigende pres fra chemsex-brugere, som har brug for hjælp.

Gennem interviews med otte chemsex-brugere giver rapporten en enestående indsigt i målgruppen og dens oplevelser med chemsex, og hvilken hjælp der er behov for, når man mister kontrollen.

“Jeg er faktisk lidt rystet over, hvor hårdt det er. Vi hører om voldsom sex, overgreb, paranoia, psykoser og overdoser – og dødsfald. Det er mennesker, som ellers virker til at have styr på deres liv. Mange oplever langt henad vejen, at de har kontrol over deres forbrug af sex og stoffer, indtil de pludselig føler sig fanget i et stigende forbrug”, siger Lars Christian Østergreen, der er direktor i AIDS-Fondet og fortsætter:

“Chemsex foregår i lukkede miljøer. Som regel holdes de så kaldte sexfester i private hjem, og det er svært få overblik over omfanget. I AIDS-Fondet oplever vi, at målgruppen ændrer sig. Brugerne bliver yngre, og det breder sig ud i større dele af LGBT+ miljøet.

Lars Christian Østergreen efterlyser større bevidsthed om fænomenet blandt sundhedsmyndigheder, kommuner og regioner. Han mener, at man bliver nødt til at indsamle data i forhold til chemsex for at skabe et ordentlig grundlag at arbejde ud fra. De kommunale rusmiddelcentre skal have værktøjer til at identificere stofbrug, der hænger sammen med sex, og registrere det. Det er nødvendigt at have tal på det, når chemsex er skyld i overdoser og dødsfald.

I undersøgelsen beskriver brugerne, hvordan stofferne hjælper dem med at slippe hæmningerne, så de kan få god og grænseoverskridende sex. Men der er hos rigtig mange af brugerne også bagvedliggende årsager: svigt fra barndommen, overgreb, psykisk sygdom, ensomhed og manglende selvtillid. Mange føler skam i forhold til deres seksualitet.

“Stofferne hjælper dem til at have sex på trods af de mange hindringer. Og, vi er som samfund og LGBT+ miljø nødt til at tale om, hvordan vi får gjort op med den udbredte mistrivsel, som for mange handler om, oplevelser med homofobi, og at de ikke føler sig som en del af miljøet”, siger Lars Christian Østergreen.

Behandling af chemsex-brugere er dobbelt: Det er både en stofproblematik og en sexologisk problematik.

Rapportens sidste del indeholder interviews med rådgivere fra to københavnske rusmiddelcentre og to medarbejdere fra AIDS-Fondets specialiserede rådgivning.

Her bliver det tydeligt, at der ikke er et reelt tilbud, som er gearet til at tage hånd om denne her målgruppe. AIDS-Fondets rådgivning er god i forhold til de sexologiske problematikker, mens rusmiddelcentrene er gode i forhold til stofbrugsdelen.

Lars Christian Østergren udtaler: “Vi er nødt til at skabe et tilbud, som kan håndtere chemsex-brugernes komplekse behov. Det er ikke noget, AIDS-Fondet kan klare alene. Vi bliver nødt til at få hjælp fra sundhedsmyndighederne. Sammen kan vi opbygge et relevant tilbud – gerne i vores i vores klinikker.”

AIDS-Fondet vil på baggrund af rapporten gribe ud til Sundhedsstyrelsen, LGBT+ miljøet og i første omgang Københavns Kommune, så der kan skabes målrettede indsatser og erfaringer, som kan bredes ud i resten af landet.

FAKTA
Chemsex er, når man dyrker sex under indtagelse af særlige designerdrugs. Mest populært er GHB, der drikkes og Crystal Meth, der enten ryges eller injiceres. Det er også de mest afhængighedsskabende og de mest sundhedsskadelige.

Københavns kommune finansierer AIDS-Fondets nuværende chemsex-forebyggelsestilbud og er den eneste offentlige instans, der systematisk er gået ind i problematikken.

Rapporten er udarbejdet for AIDS-Fondet af Jan Fouchard, speciallæge i samfundsmedicin, ph.d.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Der bliver svedt igennem af de tre medvirkende i den hæsblæsende teaterleg Verdensherskerne på Mungo Park.

Bliv klogere på mennesket i Allerød

Mungo Park serverer hele menneskehedens historie gennem de sidste 200 millioner år i et forrygende tempo og me...

23. feb
Møhgerne er en fest i den nye musical over TV-serien Matador.

Matador er stadig en umulig musical

Sidst vi så Matador på scenen, var i 2009, da Peter Langdal nærmest dræbte den folkekære serie på Operaens Sto...

19. feb
Askepot fik sin Prins og publikum fik flot dans i balletten Askepot på Operaen.

Flot dans overskygger handlingen i Askepot 

Den Kongelige Ballet har lige haft repremiere på Gregory Deans udgave af Askepot på Operaen, og vi havde vores...

31. jan
Der er store forskelle i spillestilen hos Levin-parret, og det er med til at gøre klassikeren Indenfor Murene på Det Kongelige Teater til en lidt usammenhængende affære.

Så lad dog barnet!

Det Kongelige Teaters store skuespilsatsning i denne sæson, Indenfor Murene på Gamle Scene, er en smule bombas...

24. jan