Et flertal i det græske parlament har i torsdags lovliggjort samkønnede ægteskaber trods modstand fra den ortodokse kirke.
Dermed bliver Grækenland et af de første ortodokse lande i verden til at lovliggøre ægteskab mellem to personer af samme køn. Med loven får par bestående af to personer af samme køn desuden ret til at adoptere. 176 af de 300 græske parlamentarikere stemte for lovforslaget, der er blevet kritiseret af landets indflydelsesrige ortodokse kirke, som mener, at homoseksualitet er en synd.
Lovforslaget blev vedtaget, selv om flere medlemmer af regeringspartiet Nyt Demokrati, som kan beskrives som et centrum-højre parti, afstod fra at stemme eller stemte imod. De seneste meningsmålinger viste desuden, at emnet deler vandene i den græske befolkning. Politikeren Elliniki Lysi, som er valgt ind for et af de tre højreorienterede partier i regeringen, har beskrevet lovforslaget som "antikristent". Landets tidligere premierminister Antonis Samaras, som er valgt ind for Nyt Demokrati, sagde før afstemningen, at han selvfølgelig ville stemme imod lovforslaget, da “samkønnede ægteskaber ikke er en menneskeret”.
Imidlertid blev resultatet af afstemningen fejret uden for parlamentet i hovedstaden Athen.
“Jeg er meget stolt af at være græsk, fordi Grækenland nu bliver et af de mest progressive lande i verden. Jeg tror på, at tankegangen kommer til at ændre sig. Vi er nødt til at vente, men jeg tror på, at lovene kommer til at hjælpe med det”, udtalte Ermina Papadima, der er medlem af en organisation for transkønnede.