FotoDR

SABA vinder Melodi Grand Prix 2024

Af Elvir Pelešević 17. februar 2024

I aften fik vi navnet på vinderen af Dansk Melodi Grand Prix, der om knap tre måneder skal forsvare de danske farver ved Eurovision Song Contest i Malmö. Vinderen blev SABA med sangen ”Sand”.

Synes du, at den rigtige sang vandt Dansk Melodi Grand Prix

Det var Koncertsalen i DR Koncerthuset, som dannede rammerne for den 54. udgave af Dansk Melodi Grand Prix. Sara Bro og Stéphanie Surrugue udfyldte værtsrollerne i aftenens show og de klarede opgaven ganske fint, selv om manuskriptet til tider gjorde showet stift og robotagtigt mere end nødvendigt. At flytte konkurrencen til et mindre ”spillested” var til gengæld godt set af Danmarks Radio, idet Koncerthuset og det medlevende publikum skabte en intim og energisk stemning samtidigt med at akustikken for første gang i mange år oplevedes skarp og tydelig.

I alt otte sange kæmpede om retten til at repræsentere Danmark ved Eurovision Song Contest, der afholdes til maj i svenske Malmö. Feltet af artister til Dansk Melodi Grand Prix 2024 bestod af både nye talenter og mere velkendte navne. Vinderen af Dansk Melodi Grand Prix i 2014, Basim, var tilbage denne aften. Aura Dione, som i slutningen af 00’erne og starten af 10’erne havde flere hits både herhjemme og i udlandet valgte også at stille op. På sangskriverfronten var der også flere erfarne kræfter at finde, heriblandt Alphabeat-medlemmerne Stine Bramsen, Anders SG og Anders Bønnelykke, ”P3 Guld”-vinderen Pil og svenske Melanie Wehbe og Jonas Thander, der står bag flere sange, der har deltaget i såvel Melodifestivalen som Eurovision Song Contest. 

For første gang nogensinde i Dansk Melodi Grand Prix' historie var der ikke nogen dansksproget sang at finde blandt deltagerne. Ifølge Dansk Melodi Grand Prix’ chef Erik Struve Hansen var der ikke tale om et bevidst fravalg. Danmarks Radio valgte de otte sange, iblandt omkring 600 indsendte bidrag, som man syntest fungerede bedst.

Deltagere: 

 • 1. SABA - Sand
 • 2. Stella - Sign Here
 • 3. CHU CHU - The Chase (Zoom Zoom)
 • 4. Basim – Johnny
 • 5. RoseLuu - Real Love
 • 6. UBLU - Planetary Hearts
 • 7. Janus Wiberg - I Need Your Love

8. Aura - Mirrorball of Hope

Hvis man skal sige noget generelt om årets sange, mindede de meget om noget, som vi allerede havde hørt i Dansk Melodi Grand Prix de seneste år - radiovenlige, genbrugte og konstruerede popsange uden kant, der bedst egner sig til det danske musikmarked. Fremførelserne af sangene var hovedsageligt præget af usikre og til tider anonyme vokale præstationer. Dertil skal man tilføje ganske tam scenografi, der ikke formåede af løfte sangene visuelt.

Ifølge vores læsere var SABA klar favorit til at vinde årets Melodi Grand Prix, idet hun fik 41% af stemmerne i XQ28.dk’s afstemning. Basim fik 19% af stemmerne og Janus Wiberg stod for 13% af stemmerne. 

Bookmakerne havde også SABA som favorit. Inden showet var hendes vinderchance vurderet til 50%. Aura var placeret på anden pladsen med 22% vinderchance, mens Basim indtog tredje pladsen med 14% vinderchance.

Resultat

Formatet i Dansk Melodi Grand Prix 2024 var sådan, at fagjuryen og seerne stemte både i den indledende runde og i superfinalen. Fagjuryen bestod af 10 danske Eurovisionsfans, 5 udenlandske Eurovisionsfans og 5 udenlandske professionelle personer fra musikbranchen. Vi fik desværre aldrig at vide, hvem der sad i fagjuryen, hvilket unødvendigt kaster skygge over Danmarks Radios åbenhed og gennemsigtighed. Følgende tre sange, som i vores egen afstemning i øvrigt også fik flest stemmer, gik videre til finalen (nævnt i vilkårlig rækkefølge):

 1. SABA - Sand
 2. Janus Wiberg - I Need Your Love
 3. Basim – Johnny

Finale

 1. Saba 37% (fagjury 22% + seere 15%)
 2. Basim 34% (fagjury 15% + seere 19%)
 3. Janus Wiberg 29% (fagjury 13% + seere 16%)

Det betyder, at forhåndsfavoritten, 26-årige SABA, skal repræsentere Danmark i Malmö første gang den 9. maj i Eurovisions anden semifinale. Hvis SABA formår at gå videre fra semifinalen, vil det være første gange siden 2019, at Danmark deltager i finalerunden. Finalen i Eurovision Song Contest afholdes den 11. maj i Malmö Arena. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr