‘Close’ er en smuk undersøgelse af venskabets grænser

Af Kåre Lund Rasmussen 27. april 2023

’Close’ kommer helt tæt på relationen mellem detmangefacetterede venskab og de til tider begrænsende samfundsnormer. Resultatet er etnærværende filmisk mesterværk, der på samme tid gør sjælen ondt og godt.

’Close’ (2022) er instrueret af Lukas Dhont, der også har skrevet manuskriptet. Filmen er produceret af Camera Film, varer 1 time og 45 minutter og kan ses i biografer over hele landet fra den 27. april.

Venskabets grænser

Allerede ved åbningsscenen springer farverneud af lærredet og ind i vores hjerter. Det samme gør Léo (Eden Dambrine) og Rémis (Gustav De Waele) tætte venskab, der viser, at én tæt ven er bedre end 10 bekendte.

Smilet er bredt, hjertet er varmt, og glæden er stor. Men kun for et kort øjeblik, idetsamfundets latente homofobi får lov atindsnævre grænserne for det maskuline venskab. For det kærlige venskab er ikke en mulighed i omverdenens øjne, og det bliverderfor anklaget for at have en seksuel undertone. Hermed følger skolekammeraters mobning, og det skaber en negativ stemningmellem to bedstevenner, hvor behovet for at ’passe ind’ bliver vigtigere end at være closefriends.

’Homosocialitet’ er ikke det samme som homoseksualitet

Forklaringen skal findes i det, socialfilosoffen Eve Sedgwick i 1985 i sin afdækning afmandlige venskaber i engelsk litteraturnavngav ’homosocialitet’. Med begrebet identificerede Sedgwick en form for relation mellem mænd, som ikke er seksuelt orienteret, men som stadig kan have betydning for maskulinitet og kønsidentitet. Mandlige venskaber kan altså være ligeså kærlige som homoseksuelle forhold, men uden at integrereden seksuelle dimension.

Således viser 'Close' os, hvor vigtigt det er at have en åben og inkluderende tilgang til mænds relationer – og at manglen på accept og forståelse kan have alvorlige følger, både for personerne selv og for samfundet som helhed. For når samfundet bliver ved med at insistere på, at mænd ikke kan have kærlige relationer, uden at det også indeholder et seksuelt element, kan det skabe en farlig og toksisk kultur omkring mandligt venskab. Det kan også bidrage til, at mænd ikke tør vise deres følelser og skabe tætte relationer med andre mænd – heteroseksuelle som homoseksuelle – hvilket kan føre til ensomhed og isolation.
 

At bringe det tabu til torvs er i første omgang instruktørens fortjeneste – men at det bliver gjort på så overbevisende vis, tilfalder i høj grad Dambrine og De Waele, der spiller hhv. Léo og Rémi. De leverer fantastiske og lovende præstationer på en sådan måde, at manmærker drengenes besværlige situation helt ned i maven. Filmens tema om kærlighed og venskab og om at kæmpe mod omgivelserne for at være dem, man er, står helt skarpt på lærredet. Samlet set betyder det, at filmen ikke bare er en Cannes-sensation med modtagelsen af juryens ’Grand Prix’, der markerer filmen som festivalens suverænt bedste – den er også en helt særlig perle, man kan glæde sig til at opleve. Jeg kan på det varmeste anbefale denne smukke film.

Se traileren her

Tjek os ud

Film

Annonce
 Firenze

5 fantastiske byer til en forlænget weekend

Foråret er en perfekt tid til at tage på opdagelse i Europa. Uanset om du vælger Berlins moderne vibe, Firenze...

Selvom det er mere klimavenligt at rejse med tog eller bus, er fly stadig det foretrukne transportmiddel for d...

Hvordan skal rejsen i 2025 forgå?

I takt med at klimakrisen eskalerer, bliver spørgsmålet om, hvordan vi rejser, stadig mere presserende. Skal v...

Er det et fly? Er det et tog? Eller er det en bus? Man kunne næsten tro, vi taler om Superman, men sandh...

 Fra venstre Sebastian Didriksen - KEDDE - Simon Toksvig

Sønderjysk charme og pop med kant: KEDDE stråler i Byhaven

Med over 25.000 månedlige lyttere på Spotify har aftenens solist allerede opbygget en stærk fanbase. Havde det...

8. jun
Marie Jacquot lægger godt ud som ny chefdirigent hos Det Kongelige Kapel.

Kristi Himmelfart-koncert med plads til forbedring

Det Kongelige Kapel, Operakoret og assorterede solister gav Kristi Himmelfart-koncert på Operaen under chefd...

30. maj
  Antique, My Number One

Eurovision 2005: Jubelår i Kyiv og græsk sejr med Helena Paparizou

Vi er nu nået til 2005 – året hvor Eurovision kunne fejre sit 50-års jubilæum. Det blev markeret med et farver...

12. maj
 Nocturne - secret garden

Eurovision 1995: En nordisk sejr med stilhedens kraft

Vi fortsætter vores rejse og lander i året 1995 – en tid, hvor Eurovision tog en mere kunstnerisk drejning med...

11. maj