Foto Warner Bros. Pictures/ ™ & © DC Comics

The Batman flår masken af demokratiets værste fjender

Af Kåre Lund Rasmussen 3. marts 2022

The Batman er ikke en superheltefilm med en happy ending. Den er mørk, uhyggelig og indhyllet i dunkle farver, mens sammenbruddet truer lige under Gothams overflade. The Batman er dermed en tydelig reference til den amerikanske krimigenre film noir, som lover godt for en ny Batman-æra.

Filmen The Batman er produceret af DC Films og har for første gang Matt Reeves som instruktør og Robert Pattinson i rollen som Bruce Wayne/Batman. Filmen varer 2 timer og 56 min. og har premiere den 3. marts i biografer over hele landet.

Sidst vi hørte om Batman, var i den tvivlsomme Batman v Superman: Dawn Of Justice (2016), som høstede middelmådige anmeldelser, til trods for den kom i slipstrømmen af den seneste Batman-æra med blockbusterne Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) og The Dark Knight Rises (2012). I denne 2022-udgave, som deler titel med filmene fra 1943 og 1989, er vi ikke kommet langt hen i filmen, før politikommissær Gordon (Jeffrey Wright) oplyser himlen med Bat-signalet for at signalere, han har brug for Batmans hjælp. Hovedskurken The Riddler (Paul Dano) har indledt et blodigt korstog mod byens korrupte elite. Med små breve, der indeholder gåder til Batman, og som giver mulighed for at forudse næste offer, sættes Batmans alias ’Verdens bedste detektiv’ for alvor på prøve. Han kommer i kontakt med legendariske Batman-karakterer som den tiltrækkende femme fatale Catwoman (Zoë Kravitz) og den grådige gangster The Penguin (Colin Farrell), mens hans stilsikre butler, Alfred Pennyworth (Andy Serkis), sørger for, der bliver holdt på formerne. Meget er altså ved det gamle, men mordene, som begås, viser sig at være en del af gåden, og bevismaterialerne, som Batman efterhånden støver op, får ham til at indse, at sandheden ikke er lige til.

The Riddler: ”Det er større end du tror. Det er hele systemet”

Superheltefilm dyrker ofte modsætningsparret god-ond, men da The Batman er svær at placere her, er de gode også de onde og de onde også de gode. På den måde indfanger The Batman ikke kun film noir-genren i sin form og indhold, men også i sine dybere lag. Blandt de myrdede er demokratiets vogtere, men da de alle er fedtet ind i løgne, korruption og mafia, truer de selvsamme mennesker med at bringe demokratiet til fald. Er The Riddler så entydigt ond, når han hjælper Batman med at flå masken af demokratiets sande fjender? Og – sat på spidsen – hvis det system, der skal beskytte samfundet mod korrupte politikere og embedsmænd, ikke er i stand til det, men tværtimod beskytter dem, hvornår er borgernes selvtægt så et legitimt våben?

Selvom The Batman bygger på et remake af et remake, og vi kender historien, karaktererne og plottet så godt, så overrasker The Batman alligevel ved sin hyldest til film noir-genrens dunkle æstetik og pessimistiske ideologi. Og selvom mørke og pessimisme måske ikke er just dét, vi har brug for i en tid med Ruslands angreb på Ukraine, så anbefaler jeg dig at se The Batman for dens insisteren på at ville demaskere det liberale demokratis fjender og stå sammen om at holde dem til ansvar. Lad The Batman være en påmindelse om det.

Se trailer

 

 

Tjek os ud

Film

Annonce

Tag på rejsemesse og få inspiration 

2022 var året, hvor vi næsten havde lagt coronaen bag os, og med en fifty-fifty fordeling på at nogle stadig h...

Vi har for længst lagt sommeren bag os, og det kan på sin vis være trist nok, men man siger ...

Hvor meget rejser du?

At komme væk fra hverdagens stress et par dage, søgen efter den første sol i foråret, eller den sidste sol i e...

Det er ved at være seks år siden, vi sidst spurgte jer læsere om jeres rejsevaner, og s&arin...

To helte på en tømmerflåde i Momentums satiriske helteepos Odysseus må dø!

Ud med de gamle helte

Momentum i Odense åbner sæsonen med et farvel til de gamle helte der ifølge forestillingen en gang for alle sk...

1. okt
Linnea Voss er solo på scenen i den fine forestilling Guldfuglen på Folketeatret.

Lærerig monolog 

Guldfuglen på Folketeatret er en fin forestilling der fortæller om Johanne Louise Heibergs liv.

1. okt
Kunsten at være ok på Nørrebro Teater har mange fine og smukke scener.

En helt ok forestilling

Kunsten at være ok på Nørrebro Teater får fint blandet popmusik med monologer som får publikum til både at gri...

30. sep
Hr, Tudse på vej til at lave ballade i den hyggelige familieforestilling Vinden i Piletræerne med Teater Next.

Kærlig vind i piletræerne

Teater Next er taget på turne med en kærlig, sjov og velspillet udgave af Kenneth Grahame sklassiker Vinden i ...

29. sep