Foto Warner Bros. Pictures/ ™ & © DC Comics

The Batman flår masken af demokratiets værste fjender

Af Kåre Lund Rasmussen 3. marts 2022

The Batman er ikke en superheltefilm med en happy ending. Den er mørk, uhyggelig og indhyllet i dunkle farver, mens sammenbruddet truer lige under Gothams overflade. The Batman er dermed en tydelig reference til den amerikanske krimigenre film noir, som lover godt for en ny Batman-æra.

Filmen The Batman er produceret af DC Films og har for første gang Matt Reeves som instruktør og Robert Pattinson i rollen som Bruce Wayne/Batman. Filmen varer 2 timer og 56 min. og har premiere den 3. marts i biografer over hele landet.

Sidst vi hørte om Batman, var i den tvivlsomme Batman v Superman: Dawn Of Justice (2016), som høstede middelmådige anmeldelser, til trods for den kom i slipstrømmen af den seneste Batman-æra med blockbusterne Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) og The Dark Knight Rises (2012). I denne 2022-udgave, som deler titel med filmene fra 1943 og 1989, er vi ikke kommet langt hen i filmen, før politikommissær Gordon (Jeffrey Wright) oplyser himlen med Bat-signalet for at signalere, han har brug for Batmans hjælp. Hovedskurken The Riddler (Paul Dano) har indledt et blodigt korstog mod byens korrupte elite. Med små breve, der indeholder gåder til Batman, og som giver mulighed for at forudse næste offer, sættes Batmans alias ’Verdens bedste detektiv’ for alvor på prøve. Han kommer i kontakt med legendariske Batman-karakterer som den tiltrækkende femme fatale Catwoman (Zoë Kravitz) og den grådige gangster The Penguin (Colin Farrell), mens hans stilsikre butler, Alfred Pennyworth (Andy Serkis), sørger for, der bliver holdt på formerne. Meget er altså ved det gamle, men mordene, som begås, viser sig at være en del af gåden, og bevismaterialerne, som Batman efterhånden støver op, får ham til at indse, at sandheden ikke er lige til.

The Riddler: ”Det er større end du tror. Det er hele systemet”

Superheltefilm dyrker ofte modsætningsparret god-ond, men da The Batman er svær at placere her, er de gode også de onde og de onde også de gode. På den måde indfanger The Batman ikke kun film noir-genren i sin form og indhold, men også i sine dybere lag. Blandt de myrdede er demokratiets vogtere, men da de alle er fedtet ind i løgne, korruption og mafia, truer de selvsamme mennesker med at bringe demokratiet til fald. Er The Riddler så entydigt ond, når han hjælper Batman med at flå masken af demokratiets sande fjender? Og – sat på spidsen – hvis det system, der skal beskytte samfundet mod korrupte politikere og embedsmænd, ikke er i stand til det, men tværtimod beskytter dem, hvornår er borgernes selvtægt så et legitimt våben?

Selvom The Batman bygger på et remake af et remake, og vi kender historien, karaktererne og plottet så godt, så overrasker The Batman alligevel ved sin hyldest til film noir-genrens dunkle æstetik og pessimistiske ideologi. Og selvom mørke og pessimisme måske ikke er just dét, vi har brug for i en tid med Ruslands angreb på Ukraine, så anbefaler jeg dig at se The Batman for dens insisteren på at ville demaskere det liberale demokratis fjender og stå sammen om at holde dem til ansvar. Lad The Batman være en påmindelse om det.

Se trailer

 

 

Tjek os ud

Film

Annonce

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Den første forårstur – hvor skal vi tage hen? 

Rejs dig lykkelig – kan man egentlig det? Varmen og solen er med til at gøre dig gladere i sindet, så lider du...

Ja, foråret begyndet så småt at banke på, og selvom der umiddelbart er længe til...

Napoli flyver igen over scenen på Det Kongelige Teater.

Danseglæde i Napoli

Den Kongelige Ballet viser dansemæssigt overskud i tredje akt af Napoli, men denne opsætning fra 2009 hæmmes s...

2. jun
Årets hold i den kærlige revy i Tivoli.

Kærlig Tivolirevy

Genfødslen af Tivolirevyen blev en sejr og en hyldest til revydronningen Lisbet Dahl. Der var kærlighed i luft...

2. jun

Queer Eye rammer New Orleans

Så er Queer Eye endelig tilbage, og der er denne gang blevet lagt nogle kræfter i. Det virker, som om de fem e...

26. maj
Der er mange smukke og opfindsomme scener i Det Kongelige Teaters store udendørsforestilling Ragnarok i Ulvedalene.

Flot tur i Ulvedalene

Ragnarok har nok aldrig været smukkere eller mere spektakulært end i Det Kongelige Teaters nye udendørsforesti...

22. maj