Næsten to år efter 13-årige Lucas’ tragiske selvmord i januar 2023 i departementet Vogeserne, har det franske undervisningsministerium nu afsluttet sin administrative undersøgelse af sagen.
Næsten to år efter at 13-årige Lucas i januar 2023 valgte at tage sit eget liv, er Undervisningsministeriets administrative undersøgelse afsluttet. Den konkluderer, at Lucas var offer for homofobisk mobning både på sin skole og på de sociale medier. Undersøgelsen er blevet overdraget til retssystemet, hvor Lucas’ familie har anket sagen til Højesteret.
I juni 2023 blev fire jævnaldrende – to drenge og to piger – dømt for mobning i første instans, men der blev ikke fastslået en direkte forbindelse mellem deres handlinger og Lucas’ selvmord. Dommen blev senere omstødt i appelsagen, hvilket førte til, at familien og anklagemyndigheden i Nancy indgav en anke til Højesteret.
Undervisningsministeriet har over for franske medier bekræftet, at undersøgelsen har påvist mobning både på skolen og udenfor, herunder på de sociale medier, og at der “ingen tvivl er om den homofobiske dimension.” Ministeriet understreger dog, at formålet med undersøgelsen ikke var at forbinde mobningen med Lucas’ selvmord – det er en opgave for retssystemet.
Familien reagerer
Lucas’ familie har længe hævdet, at skolen ikke gjorde nok for at gribe ind. Lucas’ mor, Séverine Vermard, udtalte i januar 2023: “Jeg stod alene med min søns ord. Lærerne kunne og burde have gjort mere. Efter mine to indberetninger burde der i det mindste være blevet iværksat disciplinære tiltag.”
Undervisningsministeriet har hævdet, at skolens pædagoger reagerede på mobningen, men Lucas’ familie er uenig. Deres advokat, Catherine Faivre, udtalte til AFP, at undersøgelsen bekræfter, hvad familien allerede vidste: mobningen var reel, men den blev ikke anset for en kriminel handling.
Sagen, som nu skal behandles i Højesteret, understreger endnu engang de alvorlige konsekvenser af skolemobning og samfundets behov for at styrke beskyttelsen af unge mod denne form for chikane.