Foto YouTube screenprint

USA har fået ny præsident - og hva' så?

Af Tejs Ellesøe 20. januar 2025

Donald Trump er blevet indsat som USA’s 47. præsident og har allerede markeret starten på sin embedsperiode med kontroversielle beslutninger. Hans første erklæring om kun at anerkende to køn – mand og kvinde – signalerer en tilbagevenden til mere restriktive politikker, der vækker bekymring i LGBT+-miljøet. De kommende år ser ud til at blive en udfordrende tid for ligestilling og kønsdiversitet i USA.

Kommer du til at besøge USA de næste 4 år

Donald Trump blev kl. 18.00 dansk tid indsat som USA’s 47. præsident, hvilket markerer starten på et sort kapitel i USAs historie, og det har allerede skabt uro i LGBT+-miljøet. I sin første tale som præsident erklærede Trump, at hans regering kun vil anerkende to køn – mand og kvinde – hvilket effektivt ophæver de beskyttelser, der blev indført under Joe Bidens præsidentskab for transkønnede og non-binære personer.

Det er et skridt tilbage for kønsdiversiteten, og den nye politik vil blive indført gennem en række præsidentielle dekreter, som Trump har planer om at underskrive umiddelbart efter sin indsættelse. Der er tale om at “gendanne fornuften” hedder det. Dette vil blandt andet påvirke udstedelsen af pas og visum, hvor der hidtil har været mulighed for at vælge en tredje kønsmarkør, X, for personer, der ikke identificerer sig som mand eller kvinde.

Denne mulighed blev introduceret i 2022 af Udenrigsministeriet under Biden-administrationen som en inklusiv foranstaltning for non-binære og interkønnede personer. Trumps politik vender nu denne praksis på hovedet og kræver, at regeringsinstitutioner udelukkende anvender “biologisk køn” i deres dokumentation.

“En fundamental og ubestridelig realitet”
I sin erklæring kritiserede Trump-administrationen konceptet om kønsidentitet og kaldte det “ikke håndgribeligt” og i strid med, hvad de betragter som en uomtvistelig biologisk virkelighed. Ifølge administrationen er det regeringens opgave at sikre, at love og regler kun tager udgangspunkt i biologisk køn.

LGBT+-fortalere har reageret med bekymring og vrede over den nye præsidentpolitik, som ses som en direkte trussel mod rettighederne for transkønnede og non-binære personer. Mange frygter, at dette blot er det første af flere skridt i retning af en mere restriktiv politik, der kan rulle fremskridt for LGBT+-rettigheder tilbage.

Mens Trumps udmelding har mødt bifald fra konservative grupper, der længe har kritiseret kønsinklusive tiltag, ser LGBT+-aktivister og menneskerettighedsorganisationer det som et mørkt kapitel i kampen for ligestilling og anerkendelse.

Spørgsmålet, der nu står tilbage, er, hvor langt den nye administration er villig til at gå i sin mission for at genoprette sin version af “fornuft” – og hvad konsekvenserne vil blive for millioner af amerikanere.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce
 Firenze

5 fantastiske byer til en forlænget weekend

Foråret er en perfekt tid til at tage på opdagelse i Europa. Uanset om du vælger Berlins moderne vibe, Firenze...

Selvom det er mere klimavenligt at rejse med tog eller bus, er fly stadig det foretrukne transportmiddel for d...

Hvordan skal rejsen i 2025 forgå?

I takt med at klimakrisen eskalerer, bliver spørgsmålet om, hvordan vi rejser, stadig mere presserende. Skal v...

Er det et fly? Er det et tog? Eller er det en bus? Man kunne næsten tro, vi taler om Superman, men sandh...

Tenoren Galeano Salas er den største musikalske og dramatiske gevinst for Den Kongelige Operas opførelse af Donizettis

Belcantojuvel stråler på Operaen trods tvivlsomme produktionsidéer

Donizettis ”Maria Stuarda” bør du, kære læser, unde dig selv at opleve på Operaen, for selvom iscenesættelsen...

19. jan

Olly Alexander: Fra “Years & Years” til soloartist – nyt album på vej

Olly Alexander, tidligere forsanger i Years & Years, er nu på soloeventyr og udgiver sit kommende album Polari...

10. jan
Operaen ligger scene til Det Kongelige Teaters festlige Nytårskoncert.

Festlig nytårskoncert i operettens tegn

Programmet til Det Kongelige Kapels nytårskoncert på Operaen var en markant forbedring ift. sidste år, selvo...

31. dec
 Birgit Nilsson som Brünnhilde i Wagners ”Valkyrien”.

Jul med fortidens store divaer: Juleaften 

Franz Xaver Gruber (1787 – 1863): ”Silent night”. Fra Birgit Nilssons jule-EP, indspillet 1963. 

24. dec