Jul med fortidens store divaer: Juleaften 

Af Idia Legray 24. december 2024

Franz Xaver Gruber (1787 – 1863): ”Silent night”. Fra Birgit Nilssons jule-EP, indspillet 1963. 

Birgit Nilsson som Brünnhilde i Wagners ”Valkyrien”.

Den svenske diva Birgit Nilsson synger julen ind.

Birgit Nilsson (1918 – 2005) voksede op på en bondegård i Skåne og viste tidligt anlæg for musik. Det lykkedes hende at komme på konservatoriet i Stockholm, hvor hun var fast besluttet på ikke at lade sig kue af sin snobbede lærer, der så ned på hendes herkomst. Efter endt uddannelse blev hun antaget på operaen i samme by og udviklede sig efterhånden til at blive en stor Wagner-sopran. Hun sang sin første hovedrolle i Wagner-templet Bayreuth i 1954, og i 1959 debuterede hun på Metropolitan Operaen i New York i en af sine glansroller, nemlig den kvindelige titelrolle i Wagners ”Tristan og Isolde”. Nilsson valgte ikke at gøre et stort nummer ud af at annoncere sin debut rent PR-mæssigt, da hendes motto ifølge hendes selvbiografi var: ”Læg dit æg, før du kagler!”

Nilsson nød stor anseelse på verdensplan i de næste to årtier i tyske operaer som ”Tristan og Isolde”, ”Nibelungens ring”, og ”Elektra”, men hun brillerede også i det italienske repertoire, fx i ”Maskeballet”, ”Aida”, ”Tosca” og ”Turandot”. Sidstnævnte opera er berygtet for at kræve netop det, Nilsson specialiserede sig i: En tung, dramatisk stemme, der har en frygtløs tilgang til det høje register. Da Nilsson skulle debutere som Turandot, en rolle der ofte benævnes som isprinsessen, foregik det hjemme i Stockholm, og under en af prøverne roste en tenor i koret Nilsson ved at sige: ”Vi vil have en anden Turandot, for Birgit synger, så vi fryser!”(anekdoten findes i Nilssons selvbiografi)

I starten af 1980’erne trak Nilsson sig tilbage men fortsatte med at være en højt estimeret skikkelse i det internationale musikliv – jeg husker fx at have set hende holde masterclass i Den Sorte Diamant i 2001, hvor Niels Jørgen Riis, der i dag synger på Operaen, var blandt eleverne.

I dag skal vi lytte til Nilssons indspilning af ”Silent night” fra hendes julealbum, der blev indspillet i 1963. I modsætning til de øvrige divaer i denne adventskalender, der alle fik lov til at indspille et komplet julealbum understøttet af kor og orkester, måtte Nilsson nøjes med en orgelakkompagneret EP bestående af fire numre. Men hendes version af ”Silent night” er så inderligt dybfølt, at man bliver helt taknemmelig for bare at have de fire numre, i stedet for at ærgre sig over, at der ikke blev indspillet mere.

”Silent night” hedder oprindeligt ”Stille Nacht” – østrigerne Joseph Mohr og Franz Gruber skrev hhv. teksten i 1816 og musikken i 1818, og det er nærliggende at tro, at salmens ord om freden, der sænker sig julenat, kan være inspireret af freden, der i 1815 havde sænket sig over Europa efter 23 års krig. Under en uofficiel våbenhvile i julen 914, kun få måneder inde i Første Verdenskrig, kom engelske og tyske soldater op fra deres skyttegrave, sang den smukke salme sammen, spillede fodbold mod hinanden, og udvekslede små gaver. Lad os håbe, at soldater over hele verden snart vil indse, at de har langt mere tilfælles med hinanden, uanset nationalitet, hudfarve og religion, end de har med gamle, rige mænd, der bestemmer, at de unge mænd skal myrde hinanden til ingen verdens nytte.

Sammen med XQ28’s øvrige redaktion ønsker jeg alle læsere en rigtig glædelig jul!

Se her 

 

 

 

 

Tjek os ud

Musik

Annonce
 Firenze

5 fantastiske byer til en forlænget weekend

Foråret er en perfekt tid til at tage på opdagelse i Europa. Uanset om du vælger Berlins moderne vibe, Firenze...

Selvom det er mere klimavenligt at rejse med tog eller bus, er fly stadig det foretrukne transportmiddel for d...

Hvordan skal rejsen i 2025 forgå?

I takt med at klimakrisen eskalerer, bliver spørgsmålet om, hvordan vi rejser, stadig mere presserende. Skal v...

Er det et fly? Er det et tog? Eller er det en bus? Man kunne næsten tro, vi taler om Superman, men sandh...

Det er Frederik Cilius som Jeppe der gør Jeppe på Bjerget til en stor teateroplevelse.

Cilius som ene stjerne på bjerget

Frederik Cilius er ganske enkelt fremragende som Jeppe i Holbergs kanoniserede komedie Jeppe på Bjerget på Det...

24. jan

75-årig ikon gæster Smukfest

Gloria Gaynor, discoens ubestridte dronning og et ikon for LGBT+-miljøet, besøger Smukfest til sommer. Med sit...

22. jan

Bryan Adams indtager Tivoli

Tivoli åbner dørene til årets sommersæson den 4. april 2025, og der er allerede meget at se frem til. En af de...

20. jan
Tenoren Galeano Salas er den største musikalske og dramatiske gevinst for Den Kongelige Operas opførelse af Donizettis

Belcantojuvel stråler på Operaen trods tvivlsomme produktionsidéer

Donizettis ”Maria Stuarda” bør du, kære læser, unde dig selv at opleve på Operaen, for selvom iscenesættelsen...

19. jan