Jean de France og hans tjener Pierre i Grønnegårdsteatrets forrygende morsomme udgave af Holbergs komedie. , Foto Bjarne Stæhr

Frydefuld Holberg

Af Per Lundsgaard 1. juli 2021

Holbergs måske sjoveste komedie Jean de France, henrykker i en boblende sjov opsætning på Grønnegårdsteatret. 

Titel 
Jean de France

Teater
Grønnegådsteatret i Odd Fellow Palæets have

Spilleperiode
30. juni - 28. august

Vi missede Grønnegårdsteatrets traditionelle udendørs-klassiker sidste år grundet den der pandemi. Men i år snydes vi ikke, og selvom forestillingen er flyttet i Odd Fellow Palæets have — da Kunstindustrimuseet bliver renoveret, så er det herligt at være tilbage og opleve skøn klassikerkunst under åben himmel, der denne premiere-aften bød på dryppende regn.

Men det kunne ikke tage glæden fra hverken spillere eller publikum der havde en aldeles fornøjelig aften med Holbergs sprælske komedie og Hans Frandsen der er vendt tilbage fra Paris og har taget navnet Jean de France, og er ukritisk til falds for alt der lyder bare en smule fransk. 

Det falder ikke i god jord hos hans meget danske svigerfar og familie, der helst ikke bryder som noget udansk, og i aldeles ikke noget der skiller sig ud fra mængden. Kun Jeans mor Magdelone er vild med sin søns franske eskapader og vil gerne hoppe med på moden. 

Jean må gøres til grin for at historiens unge par kan få hinanden og alle kan fortsætte med deres halvkedelige normale danske liv.

Er Holbergs figur Jean en af teater-litteraturens første Queer hovedperson? For Jeans glæde ved det moderigtige og campede kulørte gør ham jo til en outsider overfor de "normale" heteronormer resten af karaktererne lever under. Vi kan i hvertfald i vores LGBT-kulør nikke genkendende til en person som Jean — og det giver forestillingen et ekstra frydefuldt lag.

Nicolai Jørgensen er en formidabel Jean de France, med et kropssprog der er vredet ud i alle de skabagtige umulige positioner han og instruktøren Charlotte Munksø har kunnet finde. Han er sjov og også rørende i sit forsøg på at være på trods af den kedelige danskhed. Jens Frederik Sætter-Lassen er hans tro tjener med masser af fransk charme, mens Tom Jensen er indbegrebet af tilknappet dansk livsstil som Jeans svigerfar Jeronimus. Benjamin Kitter er Jeans hårdtprøvede far der er under tøflen af Tina Gylling Mortensens bastante og kærlige Magdelone. Rosalind Mynster og Andreas Jebro er finurlige som de intrigante tjenestefolk der skal løse de unge elskendes kærlighedsknude, fint spillet af Carla Eleonora Feigenberg og Aske Hass Thorsen, mens Jens Gotthelf har godt fat i den bondske karl Arv.

Det er forrygende spil hele vejen rundt i en endu mere forrygende iscenesættelse af Charlotte Munksø med neddæmpet men velfungerende scenografi af Karin Betz.

En luksuriøs morskabs aften i byens bedste udendørsteater hos Grønnegårdsteatret der fortjener masser af publikum — regn eller ej!

Tjek os ud

Teater

Annonce

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Kan man tage cremen ud af Nimb?

For efterhånden en del år siden fik Nimb en “mor” i form at Fru Nimb, og nu har de fået en “baby”, en lille a...

Nimb er efterhånden kendt som et af Københavns mest luksuriøse steder – til events, ...

Benched med Uppercut Danseteater blev aftenens bedste værk i årets udgave af Copenhagen Summer Dance.

Flot udendørs danseaften

Årets udgave af Copenhagen Summer Dance på Ofelia Beach er i corona året blevet mere dansk end den plejer. Det...

23. jul
Samspillet er voldsomt godt mellem Alban Lendorf og Sonja Richter i Frøken Julie på Bellevue Teatret.

Stærk klassiker på Bellevue

Bellevue Teatret kommer stærkt igen efter corona-nedlægning med en kraftfuld klassiker udgave af Strindbergs F...

20. jul
Der er fuld knald på farver og store numre i den festlige musical Vi maler byen rød på Nyborg Vold.

Grand Prix musical er et hit på Nyborg Vold

Der er glad musik og boblende spilleglæde i årets forestilling fra Nyborg Voldspil.

19. jul
Alle årets medvirkende i Verdensballetten 2021.

Hurra for kunsten

Verdensballetten er et flot eksempel på en samling og fejring af kunsten, med blandingen af musikere, sangere ...

16. jul