Der er fint, følsomt og smukt samspil mellem Elena P. Nielsen og Bjørk-Mynte Paulse som ægteparret Gerda og Einer, der bliver til Lily, i danseudgaven af Oscar-vinderen The Danish Girl. , Foto Jonas Søgaard

En kvinde bliver født

Af Per Lundsgaard 5. november 2021

Holstebro Dansekompagni har meget imponerende kastet sig over at genfortælle historien om Lili Elbe i danseudgaven af oscarvinderen The Danish Girl. 

Titel:
The Danish Girl

Teater:
Holstebro Dansekompagni og Vejle Musikteater

Spilleperiode:
Danmarksturne frem til
10. maj 2022.

 

I 2016 kom filmen The Danish Girl om Lili Elbe der var den første der fik en kønskorrigerende operation tilbage i 1930. Filmen er ligesom denne danseforestilling baseret på David Ebershoffs roman af samme navn fra 2000, men hvor filmen gerne ville fortælle en fortløbende historie, vil denne forestilling gerne fortælle nogle psykologiske tilstande og scenarier i stedet, og det er både godt og skidt.

Godt fordi det kan være svært at skulle fortælle en biografi gennem dans, men også skidt fordi vi ikke rigtig kommer ind under huden på hverken Lili Elbe eller hustruen Gerda Wegener. 

Vi er i to sindstilstande hos Lili Elbe, den maskuline i 1. akt og den feminine i 2. akt. Det fortælles effektivt i gode koreografier med hele ensemblet i enten maskulin eller feminin kostumering, og meget skarp og præcis koreografi af Tim Rushton der ganske effektivt viser at den feminine og maskuline nok kommer indefra men også præges af påklædning, sko og omverdens input. Anden akten bliver ligerfrem voldelig i de scener hvor Lili kæmper for livet og retten til at være kvinde i hænderne på de kontante og kølige læger. 

Åsa Gjerstad har ramt tiden rigtig i sin kostumering og Sarah Fredslund har et smuk malerisk udtryk i scenografi og lysdesign. Vi er jo hos et kunstnerpar, både Gerda og Lily var malere, og Lily fik sin identitet ved at posere for sin kone - som netop Lily. 

Lily var født som Einer i Vejle, og mødte hustruen Gerda i København, men det var i Weimerrepublikken Tyskland at de fandt friheden til at være sig selv. Jeg ved ikke helt hvor vi er i forestillingen, måske København i 1. akt og Tyskland i 2. akt, det korrekte maskuline mod det frie feminine. 

Bjørk-Mynte Paulse er ganske enkelt forrygende i rollen som Lili Elbe. Ikke nok med at hun har gennemlevet samme historie, hun danser også rollen med tydelig maskulinitet i 1. akt, og yndefuld feminitet i 2. akt, og så er teknik og udstråling rammende, en stor sanselig dansepræstation, der har dog ikke været tid til at raffinere skiftet fra Einer til Lily særligt i kostumering eller styling, men Bjørk-Myntes intention med dansen er vi aldrig i tvivl om. Elena P. Nielsen har mange gode udtryk som Lilys hjælpsomme og forstående kone, men figuren bliver lidt væk i dramaturgien og synes at ende med at blive en smule ensidig, vi bliver aldrig rigtig kloge på hvem Gerda var. Resten af holdet skifter i mange roller som maskulint eller feminint korps, eller brutale læger, og det bliver gjort med stor intensivitet og overbevisning, det er virkelig et godt hold som dygtige Marie Brolin-Tani og David Cornelius Price har samlet i Holstebro i denne omgang (holdet skifter jo hvert andet år - det er en del af konceptet med ungdomskompagniet). 

Tim Rushton har skabt et vigtigt værk der tager fat i behandlingen af transpersoner, og deres ofte fejlagtige repræsentation i forskellige medier. Det er godt tænkt, og meget af forestillingen er yderst vellykket - men historiefortællingen, den blev væk.

Tjek os ud

Teater

Annonce

Kedelig kold og med bølgepomfritter

Tivoli har budt den populære burgerbar Gasolin Grill indenfor i sin smukke have. Om det var klogt vil tiden vi...

For lidt over et år siden besøgte vi Tivoli for at sætte fokus på de steder der havde...

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Nøddeknækkeren er tilbage med lyserød julestemning på Kongens Nytorv.

Nøddeknækker med både godt og skidt

Den hidtil tredje klassiske Nøddeknækker-ballet herhjemme, har sine både fortrin og mangler.

29. nov
Brødrene Løvehjerte på Det Kongelige Teater er flot og farverig eventyr for hele familien.

Magisk Løvehjerte

Det Kongelige Teater har repremiere på deres flotte udgave af Astrid Lindgrens eviggrønne eventyr om Brødrene ...

22. nov

En forvirrende affære

Ny dukke, Chuckys tilintetgørelse, genkomst af seriemorderen Tiffany og hovedpersonen Nica Pierce fra Chucky (...

22. nov
Det er de tre skuespillere der gør Smask til en lattersucces på Mungo Park.

Moderne morskabsteater om tabet af kærligheden

Mungo Park i Allerød kommer med et godt bud på en moderne komedie om den tabte kærlighed.

21. nov