Foto Screenprint Copenhagen Pride

En fjer i hatten til Lars og Andreas

Af Tejs Ellesøe 28. maj 2020

Hvis ikke forpersonen Lars Henriksen allerede følte sig betydningsfuld, så kan han gøre det nu da han i dag er blevet optaget i Kraks Blå Bog.

I dag udkom en helt særlig bog, måske bedst kendt som Kraks Blå Bog. Det er 110. udgaven der udkommer i år. Det hele startede i 1910 da første udgave kom på initiativ af læge Ove Krak. Han havde år forinden overtaget faderens virksomhed Kraks Vejviser.

Da første eksemplar udkom i 1910 havde den ca. 3000 biografier med. Kraks Blå Bog var stærkt inspireret af den engelske Who’s Who som udkom første gang i 1849.

I Kraks Blå Bog optages betydende personer inden for dansk kunst, erhvervsliv, administration med mere. 

Det har altid været sådan at var man optaget i bogen, så var det for resten af livet. Det blev dog ændret i 2009: Hvis man bliver dømt for ulovligheder, eller bliver man pludselig uinteressant, så kan man nu slettes fra bogen igen.

Det er sket for bl.a politikeren Mogens Glistrup og godsejer Axel Jarl. Sidstnævnte blev slettet af Kraks Blå Bog da han i 1931 fik en højesteretsdom for uterlige homoseksuelle handlinger og derefter blev tvangsindskrevet på et sindsygehospital.

Synet har på homoseksuelle har heldigvis ændret sig siden dengang, og i 2004 rettede Hillerød Kommune op på det ved at opkalde en vej efter godsejeren. Axel Jarls Vej ligger i nærheden af godset Sophienborg, og selvom Axel Jarl ikke findes i bogen mere, så er hans oldebarn, skuespiller og politiker Klaus Bondam, at finde i bogen.

Man takker ja eller nej
Når man optages i den fine bog, får man en henvendelse fra Kraks Blå Bog om hvorvidt man ønsker optagelse. Blandt dem der har takket nej er digterpræsten Kaj Munk og filminstruktøren Erik Clausen. Disse er dog optaget alligevel, selvom de ikke ønskede det.

En af dem der for nyligt har takket ja, og som er optaget i 110. udgaven 2020-2021, er Lars Henriksen, forperson for Copenhagen Pride. I bogen står der bl.a. bestyrelsesforperson, LGBTI+-aktivist, politisk rådgiver.

Direktør for Aids-fondet, Andreas Gylling Æbelø, blev også optaget og kan således gøre sin mand, TV værten Abdel Aziz Mahmoud, selskab da han blev optaget i 2018.

Blandt de kendte LGBT+ personer der gennem tiden er optaget, finder vi navne som Stig Elling, Klaus Bondam, Tomas Lagermand Lundme, Jan Lagermand Lundme og Uffe Elbæk.

I 110. udgave er der optaget 162 personer, og du kan se resten her.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Kan man tage cremen ud af Nimb?

For efterhånden en del år siden fik Nimb en “mor” i form at Fru Nimb, og nu har de fået en “baby”, en lille a...

Nimb er efterhånden kendt som et af Københavns mest luksuriøse steder – til events, ...

Kronborg leverer stadig godt dansk smørrebrød 

Byens gamle “dame”, Restaurant Kronborg leverer stadig noget af byens bedste smørrebrød, uanset om man er til ...

For helt præcis otte år siden besøgte vi en restaurant, der ligger på hjørnet ...

Her er Troye Sivans nye sang 

For knap to år siden udsendte australske Troye Sivan albummet Bloom, og med dagens nye single Easy er der ikke...

15. jul

Dansk queer kunst fra 1800-tallet

De danske museer er ikke overrente for tiden, men her er en udstilling der absolut er værd at se. Kunstmaleren...

22. jun
Mette Maria Ahrenkiel i nærbillede i online-dramaet Safe Space på Future V.

Pseudo-thriller i nyt teaterformat

Teater V i Valby har haft premiere på deres nye online scenerum Future V med den første forestilling Safe Spac...

15. jun
Sam Rockwell som sexet homo-nazist og Scarlett Johansson skaber god balance i den satiriske Jojo Rabbit om de sidste måneder i 2. verdenskrig.

Nazi-kanin i lystig satirisk film

8. jun