FotoArkiv

Forskere skal undersøge “AIDS-krise” i Danmark 

Af Elvir Pelešević 15. maj 2021

Forskere fra Københavns Universitets Center for køn, seksualitet og forskellighed skal som de første samle og analysere den unikke historie om, hvordan AIDS ramte Danmark, og hvilken betydning epidemien fik i eftertiden.

Det sker med forskningsprojektet “AIDS-krisens Danske Kulturhistorie” (CHAD), som støttes med en bevilling på 6,2 millioner kroner af Danmarks Frie Forskningsfond.

Ifølge lektor og forskningsleder Michael Nebeling Petersen, får man i Danmark nu mulighed for at at lave et stykke grundforskning, som mangler i dansk samtidshistorie – historien om den danske AIDS-krises kulturelle betydning. De første par år af projektets løbetid skal bruges på at indsamle et omfattende arkiv over den danske AIDS-krise, bestående af bl.a. mediernes nyhedshistorier om AIDS, de kulturprodukter, der tematiserede og fortolkede AIDS, de offentlige kampagner, folketingdiskussionerne og lovgivningen samt materialer fra aktivister og organisationer. Endvidere vil der blive gennemført interviews med de overlevende fra stofbruger- og LGBT-miljøerne, der kan fortælle de levede erfaringer og historier, som ikke er skrevet ned. Deres fortællinger vil blive sammenlignet med de materialer, som bliver samlet i arkivet.

Sammen med de tre postdocer, som bliver ansat i projektet, og seniorforsker Mons Bissenbakker skal Michael Nebeling Petersen indsamle og digitalisere det danske arkiv, så det kan indgå i European HIV/AIDS Archive på Humboldt Universitet og dermed blive tilgængeligt for et større publikum.

Ifølge Michael Nebeling Petersen var den danske stats respons på AIDS-krisen unik i en international sammenhæng, fordi staten aktivt støttede kampen mod smitten ved at oplyse om smitte i de miljøer, der blev ramt af AIDS, og ikke reagerede med forbud. Til Københavns Universitet udtaler han bl.a.:

“En af de hypoteser, jeg gerne vil efterprøve med projektet er, hvorvidt den særlige danske håndtering af krisen, hvor staten samarbejdede med bøssernes egne organisationer og rådgav om, hvordan de kunne dyrke sikker sex, har haft betydning for den senere accept af LGBT-miljøer og helt konkret loven om registreret partnerskab i 1989. Ligesom den nuværende coronakrise kommer til at ændre på vores opfattelse af begreber som eksempelvis sygdom, fællesskab og smitte vil jeg også gerne undersøge, hvordan AIDS-krisen forandrede og omformulerede vores forståelse af seksualitet, identitet og (u)skyld.”

ØAIDS-krisens Danske Kulturhistorie” (CHAD) løber 3,5 år og er forankret på Center for køn, seksualitet og forskellighed.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Kan man tage cremen ud af Nimb?

For efterhånden en del år siden fik Nimb en “mor” i form at Fru Nimb, og nu har de fået en “baby”, en lille a...

Nimb er efterhånden kendt som et af Københavns mest luksuriøse steder – til events, ...

Sommerens bedste animationsfilm, Luca er her

Disney+ frigav i dag den skønne film Luca – måske med et tvist af Call Me by Your Name.

18. jun
Ganløse Kro kan igen byde på festlig revyaften med god mad i sommeren 2021.

Lang revyaften i Ganløse

Man glæder sig altid til Ganløse Revyen - til dels maden og til dels den hyggelige revy med den helt specielle...

14. jun
Der er gang i køkkenet hos Husets Teater hvor den forrygende satireforestilling The Wave of Shit spiller.

Køkkensatire hitter

Husets Teater byder indenfor i køkkenet helt oppe under taget, til en sjov og overrumplende omgang brokkeri.

12. jun
Pygmalion med sit kunstværk i Mungo Parks kunstige opdatering af Myten i Galathea 3000.

Problemer med kærlighedsdukke

Mungo Park Teater har problemer med både kærlighedsdukke og forestilling i et kikset forsøg på at kaste nyt ly...

9. jun