Foto Screenprint Youtube

De tre bedste DANSKE Eurovisionsange siden 1956

Af Tejs Ellesøe 13. maj 2022

Danmark vandt ikke i 2022. Vi har vundet tre gange tidligere, men hvilke tre sange synes vores eurovisionekspert, Elvir Pelešević, er de bedste gennem tiden?

Eurovision Song Contest blev afholdt første gang i 1956, og dengang deltog i alt syv lande, hvor hvert land stillede op med to sange.

Danmark deltog ikke, fordi man tilmeldte sig for sent og derfor måtte vente til året efter i 1957, hvor det selvfølgelig var datidens store stjerner Birthe Wilke og Gustav Winckler med den efterhånden legendariske sang Skibet skal sejle i nat, der repræsenterede de danske farver.

Det var en fantastisk sang, og vi var så tæt på at vinde, men kom ind på en 3. plads, da nogen glemte at vinke til parret, at de skulle stoppe med at kysse, så de forsatte – og det var en anelse for meget på det tidspunkt.

Danmark var i øvrigt det første skandinaviske land, der deltog i konkurrencen. Sverige kom først med i 1958 og Norge 2 år senere i 1960.

Vi kan også prale af, at vi var det første skandinaviske land, der vandt Eurovision Song Contest. Det skete i 1963, hvor Birthe og Jørgen Ingmann sang sig ind i de europæiske hjerter med Dansevise, som nærmest er udødeliggjort siden.

Dansevise kom ind på en klar 1.plads, Schweiz kom ind på en 2. plads med T’en va pas, sunget af Esther Ofarim, og Italien løb med en 3. plads med Uno Per Tutte sunget af Emilio Pericoli. Vores svenske broderfolk fik en sølle 13. plads, som de i øvrigt måtte dele med Norge, Holland og Finland.

Danmark har lavet nogle gode sange ind imellem, og ja, så har vi jo udover 1963 også vundet i 2000 med Fly on the Wings of Love med Brødrene Olsen og igen i 2013, hvor Emmelie de Forest vandt med Only Teardrops.

I år ved vi godt hvad der skete: Reddi  røg ud i den første semifinale med The Show, så en lang næse til Danmark, men vi kan se både Norge og Sverige i finalen lørdag.

Vi har igen snakket med vores Melodi Grand Prix / Eurovisionekspert, Elvir Pelešević, og spurgt ham, hvilke tre sange, han synes, var de bedste, der har deltaget i Eurovision Song Contest, og her er hans bud, og hvorfor.

Aud Wilken: "Fra Mols til Skagen" (1995)

Jeg har altid godt kunnet lide en blanding af moderne popmusik og etniske vibes, og det er netop dette produkt “Fra Mols til Skagen” formår at skabe bl.a. ved brug banjo og harmonika. Desuden har Aud en fantastisk forførende og smuk stemme.

Hør sangen her

Birthe Kjær: “Vi maler byen rød” (1989)

Det er vist en sang, de fleste danskere kender. En typisk sang fra de glade 80’er, der indbyder til fest og farver, og som man bliver glad i knolden af.

Hør sangen her

Grethe og Jørgen Ingmann: “Dansevise” (1963)

Denne Eurovisionvinder er en tidløs klassiker, takket være det magiske univers, sangen skaber med sin enkelhed, sit nærvær og ikke mindst sit sofistikerede udtryk.

Hør sangen her

 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Skal vi på ferie i 2022? 

De fleste af os har fem ugers ferie, men det store spørgsmål er, om vi igen i år vælger Danmark, eller om vi b...

Verden bliver aldrig nogen sinde den samme. Sådan sagde mange under coronakrisen, hvor de fleste blev i ...

Momondo: 10 gode forslag til feriesteder 

“Få en uforglemmelig oplevelse i pridens tegn, og få nye venner i disse lande, som alle har strenge antidiskri...

Jagten på den store LGBT+ gruppe og de over 82 milliarder danske kroner, som købekraften er for d...

Det er både korporlig og verbalt at det bliver kæmpet i komedien The Money Shot i Krudttønden.

Skarptunget komedie om Hollywood

Teatret Down the Rabbit Hole har igen Hollywood-komedien The Money Shot af Neil Labute på plakaten. Denne gang...

16. maj
Vi bygger en vej på Odense Teater er herlig politisk ukorrekt - her med masser af røg i mødelokalet på Rådhuset.

Smart satire i Odense

Odense Teater har fået produceret en velfungerende og sjov satire omkring en af de største politiske brølere i...

9. maj

Heartstopper er Heartbreaking

I fredags kom den længe ventede Netflixserie, der er basseret på Alice Osemans webtegneserie Heartstopper. Ove...

24. apr
Det er i de store koreografiske scener at musicalen Diva har sin styrke.

Energifyldte Divaer

Musicalteatret er rykket ind på Folketeatrets turnéscene i Grøndal Multicenter med en nyskreven musical om dra...

22. apr