FotoPexels.com

LGBT-rejsende har stadig mange udfordringer

Af Elvir Pelešević 23. august 2024

Ifølge booking.coms seneste rejseundersøgelse står LGBT+-personer fortsat over for en række udfordringer, især når de rejser. Undersøgelsen har også set på de forberedelser og forholdsregler, LGBT+-rejsende tager inden afrejse for at beskytte sig mod uønsket opmærksomhed og diskrimination.

Mere end halvdelen (59%) af alle adspurgte LGBT+-rejsende har oplevet diskrimination, når de rejser, et tal der stiger til 63% for dem, der på nuværende tidspunkt er sprunget ud, 64% for dem, der har en partner, og 68% for dem, der betragter sig selv som fortalere for LGBT+-personers rettigheder og forandring. Danske LGBT+-rejsende forventer diskriminerende adfærd i en eller anden form fra både deres medrejsende (43%) og de lokale på deres valgte rejsemål (47%). Samtidig siger 48%, at det at være LGBT+-person har gjort dem mere usikre og nervøse, når de rejser. Dette er en endnu større bekymring for dem, der identificerer sig som transkønnede (64%), interkønnede (57%) og nonbinære (56%). 

På trods af dette tager LGBT+-rejsende kontrollen over deres virkelighed. Fra omhyggeligt at vælge rejsemål til at forudbestille flysæder og skabe alter egoer. LGBT+-rejsende tager kontrollen over deres rejser mere end nogensinde før for at kunne håndtere forskellige udfordringer på den sikreste måde og for at få de bedste oplevelser.   

Valg af rejsemål 
At finde overnatningssteder, der passer til deres budget, er en af de primære overvejelser for majoriteten (57%) af de danske LGBT+-rejsende, hvilket sandsynligvis afspejler de nuværende økonomiske usikkerheder, der berører folk i mange dele af verden. Efter disse primære økonomiske overvejelser siger mere end halvdelen (55%), at det at kunne være sig selv på autentisk vis på deres rejse er den næstvigtigste faktor for dem. Følgende gør sig gældende for danske LGBT+-rejsende:  

49% anser et rejsemåls lokale lovgivning vedrørende LGBT+-personers menneskerettigheder samt rettigheder vedrørende ligestilling og ægteskab for at være en vigtig faktor. 

39% ser på, om rejsemålet har et mere eller mindre accepterende syn på LGBT+-personer end deres hjemland.  

39% tager det de har hørt eller læst i nyhederne om oplevelser blandt udenlandske LGBT+-rejsende med i betragtning. 

Disse overvejelser har haft stor betydning for LGBT+-rejsendes oplevelse og beslutninger - 40% af de adspurgte har afbestilt en rejse indenfor det seneste år efter at have set, at et rejsemål ikke støtter op om de lokale LGBT+-beboere. Dette er mest udtalt blandt LGBT+-forældre (48%) sammenlignet med personer der ikke er forældre (40%), men endnu mere blandt rejsende der er transkønnede (59%) og interkønnede (56%). På den anden side har næsten halvdelen (47%) af de danske LGBT+-rejsende booket en rejse inden for de seneste 12 måneder til et rejsemål, der opleves at støtte beboere, der identificerer sig som LGBT+-personer. Millennials er mest tilbøjelige til at blive inspireret til at rejse dertil (62%), og den stille generation er mindst tilbøjelige til at rejse dertil (21%). Når de står overfor valget, siger over halvdelen (54%), at de foretrækker at besøge rejsemål, hvor LGBT+-turisme allerede er veletableret, sammenlignet med 37%, der hellere vil overveje steder, hvor deres tilstedeværelse kunne bidrage til at skabe mere social bevidsthed og accept. Tidsånden spiller også en rolle, når der skal tages en beslutning: over halvdelen (52%) af de danske LGBT+-rejsende siger, at de er mere tilbøjelige til at booke rejseoplevelser med inspiration fra LGBT+-popkultur. Dette er mest udpræget blandt millennials (70%).

Forberedelser før flyrejsen 
Når rejsemålet er blevet besluttet, tager de danske LGBT+-rejsende yderligere proaktive skridt for at håndtere bekymringer om potentiel diskrimination på flyrejsen. Næsten hver tredje (30%) har haft en negativ oplevelse med en medpassager på et fly, der er direkte relateret til deres identitet, mens 22% udtrykte bekymring ved tanken om at sidde ved siden af ​​en fremmed af frygt for vedkommendes reaktion eller adfærd over for dem som LGBT+-personer. Sidstnævnte er mest udbredt blandt personer, der er transkønnede (57%), interkønnede (48%) eller nonbinære (44%). Som en konsekvens heraf vælger 39% af de danske LGBT+-rejsende et specifikt sæde på forhånd for at minimere interaktion med andre af frygt for diskrimination. Dette er mest udbredt blandt transkønnede (61%), interkønnede (55%) og nonbinære (50%). 

Rejsepersonaer 
LGBT+-rejsende påtager sig aktivt andre personaer for at beskytte sig selv, når de rejser. Over en tredjedel (36%) af de danske LGBT+-rejsende siger, at de ændrer dele af deres udseende og adfærd for at undgå potentiel diskrimination eller uønsket opmærksomhed, mens 43% har skabt sig et alter ego til at navigere i forskellige miljøer, når de rejser. Dette er mest almindeligt blandt rejsende, der er transkønnede (59%) og lesbiske (47%). Den primære årsag til, at de rejsende skaber sig et alter ego, er at beskytte sig selv og føle sig trygge (35%), mens næsten en tredjedel (32%) gør det for at tilpasse sig en bestemt kultur, der kan være på rejsemålet. 

Allierede fra rejsebranchen 
LGBT+-rejsende anerkender også den udvikling, der er sket inden for rejsebranchen. 59% siger, at den øgede inklusion har fået dem til føle sig bedre tilpas, når de rejser. Dette er mest tilfældet blandt dem, der er sprunget ud (76%), men også for 65% af dem, der ikke er. At besøge rejsemål, som har tilstrækkelig lovgivning, gør det nemmere at føle sig inkluderet, og dette afspejler sig i interaktionen med dem, der arbejder inden for rejsebranchen: 70% af de danske LGBT+-rejsende føler sig godt tilpas, når de tjekker ind på overnatningsstedet, 73% føler sig godt tilpas, når de kommunikerer med overnatningssteder og flyselskaber, og 73% føler sig godt tilpas, når de interagerer med f.eks. turguider, flypersonale og taxachauffører på rejsemålet. Da deltagerne desuden blev spurgt om, hvilke funktioner de kunne ønske sig fra rejseselskaber, der kan forbedre deres fremtidige rejseoplevelser, nævnte 22% filtre, som gør det lettere at identificere overnatningssteder, der tilbyder en inkluderende oplevelse. Dette er særligt vigtigt for rejsende, der er transkønnede (49%) og rejsende, der har en flydende kønsidentitet (40%).

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Silas Holst er igen i front i musicalen Saturday Night Fever.

Flot men lidt tam discomusical

Saturday Night Fever er vendt tilbage til Falkonersalen i en nyiscenesat og nykoreograferet version, der dog m...

13. sep
Stephen Milling passer ikke stemmemæssigt helt til rollen som Kong Filippo.

”Don Carlo” anno 1970 lader meget tilbage at ønske

Endnu en opera skal splittes ad, når Verdis ”Don Carlo” for første gang går over brædderne i Davide Livermor...

9. sep
Marie Jacquot lægger godt ud som ny chefdirigent hos Det Kongelige Kapel.

Lovende start for Det Kongelige Kapels nye chefdirigent

Marie Jacquot indleder sit hverv som chefdirigent for Det Kongelige Kapel med en koncert med orkesterværker ...

25. aug
Alban Lendorf er forrygende god i årets Sommerballet på Bellevue Teatret.

Stjernedans på Bellevue

Det var en blandet balletaften i årets sommerballet på Bellevue Teatret - og Alban Lendorf og Astrid Elbo fik ...

11. aug