Reglerne for at donere blod er ændret, så bloddonorer nu spørges ind til seksuel adfærd i stedet for køn.
Det betyder, at homoseksuelle mænd i faste forhold kan blive bloddonorer, skriver organisationen Bloddonorerne Danmark i en pressemeddelelse.
De nye regler skyldes de ændrede retningslinjer fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Hidtil har der været en karantæneperiode på fire måneder for en homoseksuel mand, der har haft sex med en mand, i forhold til at donere blod. Reglen gjaldt alle mænd, der havde sex med mænd - også dem, der lever i monogame forhold.
Denne praksis blev anset for at være diskriminerende, hvorfor der blev nedsat en arbejdsgruppe i regi af Styrelsen for Patientsikkerhed, som havde til opgave at se på reglerne. Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) sagde i en pressemeddelelse i december sidste år, at der skulle indføres en ny model, "som ikke diskriminerer på baggrund af køn eller seksuel observans, og som samtidig er sundhedsfaglig forsvarlig". Med de nye regler skal blodbankerne ikke længere spørge til partnerens køn.
Bente Graversen, som er forkvinde for Bloddonorerne Danmark er glad for udviklingen. I pressemeddelelsen siger hun bl.a.:
“Vi ser bloddonation som en folkesag. Derfor er det meget positivt, at vi nu får mere inkluderende regler. På den måde får en ny gruppe mennesker mulighed for at give blod og plasma, men vi går ikke på kompromis med hverken patient- eller donorsikkerheden, hvilket er centralt.”
Med de nye regler vil der fremadrettet være en karantæneperiode for alle, der har haft analsex med en ny partner i løbet af de seneste fire måneder, hvis de vil donere blod