Foto Universal Pictures

’Bros’ skildrer det moderne homoliv i fortrinlig balance mellem kærlighed og komedie, fortid og fremtid 

Af Kåre Lund Rasmussen 6. oktober 2022

”Love is not love. Love is real”, slår filmens hovedrolle fast i en hæsblæsende podcast-overture. Vi må forstå, at ’Bros’ ikke er en heterotilpasset film om søde homoer, der finder ægte Hollywood-kærlighed. Det er ’ægte’ homokærlighed med samtaler om rugemødre, åbne forhold, maskulinitet og fremtidige datingapps. Og det gør ’Bros’ fantastisk underholdende og ægte.

Bros (2022) er en såkaldt ’romcom’, romantisk komedie, og er skrevet af Billy Eichner i samarbejde med Nicholas Stoller, der også er instruktør og kendt for megasuccesen Forgetting Sarah Marshall (2008). Bros er produceret af United International Pictures, varer 115 minutter og har premiere den 6. oktober i biografer over hele landet.

Bros indleder med podcastværten Bobby (Billy Eichner), der kaster om sig med syrlige kommentarer til alle dem, som ifølge ham bidrager til fake news og polarisering i lgbt+ miljøet. Selv podcastens titel, The Eleventh Brick, er en selvironisk kommentar, for, som han siger, ”ingen ved, det var en sort transkvinde, der kastede den første sten mod det korrupte politi under Stonewall-optøjerne, men alle ved, det var en hvid, cis-mand, der kastede den 11.”.

Bobby er med andre ord en stærk og privilegiebevidst bøsse, der ikke har brug for forpligtende kærlighedsforhold med en fyr, der ikke kan sin Will & Grace. Derfor opstår filmens åbenlyse konflikt også, da Bobby møder den ekstremt veltrænede og hypermaskuline Aaron (Luke MacFarlane), der bruger ord og vendinger som ’Hey, what’s up’, ’dude’ og ’bro’, og som elsker The Office-GIFs. At han også er en kvik og succesfuld advokat, men samtidig sværger til straight-acting og en nedtonet homo-attitude, gør kun konflikten større. To generiske typer af moderne, succesrige bøsser, der trods de åbenlyst indbyrdes forskelle skal parres. Det er en smule banalt, men til gengæld meget sjovt.

Hovedrolle og skuespiller smelter sammen
Eichner er ligesom sin rolle åbent homoseksuel og oplevede først sin seksualitet som en udfordring, da han skulle ud og finde arbejde som skuespiller. Her sænkede han ubevidst sin stemme to oktaver for at virke ’mindre homo’. Derfor var det også afgørende for ham, at Bros blev en film om den moderne homoseksuelle storbymand, som både var voksen, autentisk og genkendelig for andre homoer, og som ikke skulle igennem et heterovenligt filter. Det er muligvis årsagen til, at filmens historie opleves så ægte. Ikke fordi heteroer ikke kan spille homokarakterer – Heath Ledger og Jake Gyllenhaal var fantastiske i Broke Back Mountain – men det er bare sjældent, at det går den anden vej.

Fortidens helte er vigtige, men tiden er nu
Filmen indeholder også en smuk hyldest til de mange historiske lgbt+ personer, som gik forrest, så vi i 2022 kan føle os friere og gladere. Det er ikoner som Harvey Milk, Sylvia Rivera og Martina Navratilova blot for at nævne nogle. Heldigvis tynger fortidens store kampe dog ikke de spørgsmål, man som homo møder i dag. For spørgsmål om flydende definitioner af maskulinitet, kærlighedsforhold og queer-identitet kan naturligvis ikke stå mål med de borgerrettighedskampe, som fx Milk tog. Det adresserer Bros på fin vis ved at sætte Bobby og Aaron i jordnære situationer, hvor de mærker nutidens sårbarhed: Er jeg for bøsset? Er jeg tilstrækkeligt trænet? Skal jeg have et åbent eller lukket forhold? Spørgsmål, som vi kan tillade os at stille i dag, fordi nogen har taget kampen for os. Det er væsentligt at huske, men det betyder samtidig ikke, at det er uvigtige spørgsmål.

Bros er en historisk filmproduktion, fordi de fleste skuespillere har lgbt+ baggrund – det kunne være ét argument for at se filmen. Et endnu bedre er, at filmen er virkelig god. Den er sjov, sexet, romantisk, tåkrummende og ikke mindst modig. Det gør, at Bros får min varmeste anbefaling.

Se traileren her

 

Tjek os ud

Film

Annonce

Den første forårstur – hvor skal vi tage hen? 

Rejs dig lykkelig – kan man egentlig det? Varmen og solen er med til at gøre dig gladere i sindet, så lider du...

Ja, foråret begyndet så småt at banke på, og selvom der umiddelbart er længe til...

Tag på rejsemesse og få inspiration 

2022 var året, hvor vi næsten havde lagt coronaen bag os, og med en fifty-fifty fordeling på at nogle stadig h...

Vi har for længst lagt sommeren bag os, og det kan på sin vis være trist nok, men man siger ...

En gennemgående sketch om den danske folkefest er en af de mange gode numre i årets Amager Revy.

Festlig revy på Amager

Årets Amager Revy er en festlig og sjov omgang med gode numre og gode skuespillere på scenen. 

24. mar
Næsten hele ensemblet på scenen i Den Jyske Operas udgave af Tryllefløjten.

Tryllefløjte uden meget tryl

Den Jyske Opera har sendt Mozarts populære opera Tryllefløjten på landevejen i familievenlig længde.

12. mar
Hele ensemblet i den satiriske musical om grundlæggeren af Ikea Ingvar! på Fredericia Musicalteater.

Svensk højsang i Ikea-musical på Fredericia Musicalteater

Det er friskt og befriende, at Fredericia Musicalteater kaster sig over den svensk/tyske musical Ingvar! om Ik...

12. mar
Neel Rønholt og Silas Holst er Sandy og Danny i den nyeste udgave af Grease med One & Only Company.

The One That I Want

One and Only har igen sat musicalklassikeren Grease på scenen, og det er en festlig og glad aften med gode præ...

12. mar