Karen Lise-Mynster i midten af et herligt velspillende ensemble i Grønnegårdsteatrets udgave af Den Gerrige af Moliére. , Foto Bjarne Stæhr

Den gerrige er guddommelig god komedie i Grønnegården

Af Per Lundsgaard 3. juli 2023

Grønnegårdsteatret er igen i haven ved Odd Fellow Palæet, som er deres nye faste scene efter mange år i Kunstindustrimuseet, og det er med en af de bedste forestillinger, jeg har set i mange år i det skønne udendørsteater. 

Titel:
Den gerrige

Teater: 
Grønnegårdsteatret
i Odd Fellow Palæets Have

Spilleperiode:
Frem til 26. august 2023

Det er altid en oplevelse at sidde på bænkene i Grønnegårdsteatret og suge en klassiker til sig – oftest af Holberg eller Moliére. I år er det sidstnævntes Den Gerrige, der er på plakaten. Og coupet i år er, at det Karen-Lise Mynster, der har taget rollen som den gamle mandlige gnier, Harpagon, på sig. Det er lykkedes intet mindre end mirakuløst godt i Madeleine Røn Juuls begavede iscenesættelse og bearbejdelse. 

Fra første øjeblik er vi med på historien med de to unge elskende spillet indtagende af Joachim Kubel som Valere og Andrea Øst Birkkjær som Élise. Hun har også den store fornøjelse at være datter af den gerrige som stykket handler om. De to unge må selvfølgelig ikke få hinanden – hun er lovet bort til den rige grev Anselme (myndigt spillet af teatrets chef Steen Stig Lommer) og skal giftes med ham samme aften. 

Hendes bror Cleante, spillet friskt og forelsket af Jeppe Ellegaard Marling, er betaget af den smukke Mariane, som farmand, den gerrige hamselv, har udset sig til kone! Så går det over stok og sten med at få løst de forskellige knuder, godt hjulpet på vej af den gesjæftige Frosine, oplagt spillet af Tina Gylling Mortensen. 

Det er simpelthen en perfekt teateraften, vi er vidner til på Grønnegårdsteatrets smukke udendørsscene i en velfungerende trappe-labyrint-scenografi af Gøje Rostrup, som også har stået for de flotte kostumer, der på fineste diskerete vis forener det klassiske med det moderne.

Men midt i det hele er Karen-Lise Mynsters formidable portræt af Harpagon i en ukenkendelig maskering med myriader af detaljer samt komisk timing og ynkelig barnlig klynken når pengene forsvinder, men også en brutal hårdhændethed overfor alt og alle i griskhedens navn. Intet mindre end fantastisk at opleve – det gøres simpelthen ikke bedre. 

Der er ganske enkelt fuld valuta for teaterbilletten, og det er en ren nydelse at opleve et så velspillende hold. Skynd dig til Grønnegårdsteatret, hvis du vil opleve klassisk teater i dansk verdensklasse. 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Onkel Reje er i topform i årets Cirkus Summarum

Cirkus-hit for hele familien

Cirkus Summarum har 15 års jubilæum i år, og det fejers med en vellykket tur tilbage til barndomslandet.

9. jul

P!nk leverer varen, selv når hun ikke er på toppen

Selv når hun ikke er i topform, er P!nk alligevel god. Ikke bare god, men megagod.

7. jul
Der er knald på farverne i årets vitale komedie i Grønnegårdsteatret.

Vild Wilde i Grønnegårdsteatret 

Oscar Wildes bidske komedie En Ideel Ægtemand har fået en både visuel og tekstlig opdatering, og det er for de...

29. jun
Det er Klods Hans og især hans to brødre, der gør balletten Klods Hans til en succes på Pantomimeteatret i Tivoli.

Ballet for hele familien

Tivoli Balletteater har lige haft premiere på deres helt nye royale ballet Klods Hans med Dronning Margrethe s...

24. jun