Karen Lise-Mynster i midten af et herligt velspillende ensemble i Grønnegårdsteatrets udgave af Den Gerrige af Moliére. , Foto Bjarne Stæhr

Den gerrige er guddommelig god komedie i Grønnegården

Af Per Lundsgaard 3. juli 2023

Grønnegårdsteatret er igen i haven ved Odd Fellow Palæet, som er deres nye faste scene efter mange år i Kunstindustrimuseet, og det er med en af de bedste forestillinger, jeg har set i mange år i det skønne udendørsteater. 

Titel:
Den gerrige

Teater: 
Grønnegårdsteatret
i Odd Fellow Palæets Have

Spilleperiode:
Frem til 26. august 2023

Det er altid en oplevelse at sidde på bænkene i Grønnegårdsteatret og suge en klassiker til sig – oftest af Holberg eller Moliére. I år er det sidstnævntes Den Gerrige, der er på plakaten. Og coupet i år er, at det Karen-Lise Mynster, der har taget rollen som den gamle mandlige gnier, Harpagon, på sig. Det er lykkedes intet mindre end mirakuløst godt i Madeleine Røn Juuls begavede iscenesættelse og bearbejdelse. 

Fra første øjeblik er vi med på historien med de to unge elskende spillet indtagende af Joachim Kubel som Valere og Andrea Øst Birkkjær som Élise. Hun har også den store fornøjelse at være datter af den gerrige som stykket handler om. De to unge må selvfølgelig ikke få hinanden – hun er lovet bort til den rige grev Anselme (myndigt spillet af teatrets chef Steen Stig Lommer) og skal giftes med ham samme aften. 

Hendes bror Cleante, spillet friskt og forelsket af Jeppe Ellegaard Marling, er betaget af den smukke Mariane, som farmand, den gerrige hamselv, har udset sig til kone! Så går det over stok og sten med at få løst de forskellige knuder, godt hjulpet på vej af den gesjæftige Frosine, oplagt spillet af Tina Gylling Mortensen. 

Det er simpelthen en perfekt teateraften, vi er vidner til på Grønnegårdsteatrets smukke udendørsscene i en velfungerende trappe-labyrint-scenografi af Gøje Rostrup, som også har stået for de flotte kostumer, der på fineste diskerete vis forener det klassiske med det moderne.

Men midt i det hele er Karen-Lise Mynsters formidable portræt af Harpagon i en ukenkendelig maskering med myriader af detaljer samt komisk timing og ynkelig barnlig klynken når pengene forsvinder, men også en brutal hårdhændethed overfor alt og alle i griskhedens navn. Intet mindre end fantastisk at opleve – det gøres simpelthen ikke bedre. 

Der er ganske enkelt fuld valuta for teaterbilletten, og det er en ren nydelse at opleve et så velspillende hold. Skynd dig til Grønnegårdsteatret, hvis du vil opleve klassisk teater i dansk verdensklasse. 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Det er i sær i scenerne med de erfarne pantomimeartister at balletten Snedronningen fungerer allerbedst. Her er Allan Clausen i gang som balletdrømmende bedstemor.

Årets bedste juleballet er i Tivoli

Snedronningen med Tivoli Balletteater tager titlen som årets bedste juleballet i det københavnske balletudbud....

5. dec

Maria Callas: The revivalist #1

XQ28’s opera- og Callas-ekspert Idia Legray byder læserne velkomne til første afsnit af en Callas-adventskalen...

3. dec
Der er godt gang i den lyserøde farvelade i Nøddeknækkeren på Det Kongelige Teater, heldigvis kan danserne bære det. Her er det Tobias Praetorius som dansende polkatsang.

Nøddeknækkeren reddes af sikker dans i anden akt

Det Kongelige Teater har igen kastet balletten på scenen i et utal af Nøddeknækker-forestillinger i december, ...

1. dec
Der fuld knald på julestemning og spilleglæde hos de medvirkende i Eventyrteatrets Et Juleeventyr.

Børnene stråler i et fladt juleeventyr i Tivoli

Eventyrteatret har produceret forestillinger siden 1992 og har altid leveret højt niveau hos de medvirkende bø...

29. nov