Forestillingen Fishtail på Bådteatret er fuld af poesi og humor., Foto Anders Nydam

Det flydende køn

Af Per Lundsgaard 7. marts 2022

Med udgangspunkt i H.C. Andersens Den lille havfrue, tager teatergruppen Animari publikum med en tur under vandet på Bådteatret til en forestilling om det nonbinære. 

Titel:
Fishtail - Et dukketeatralsk oprør

Teater:
Animani på Bådteatret

Spilleperiode:
28. februar - 12. marts

På Bådteatrets lille scene befinder vi os i forestillingen Fishtail under vandet, og møder tre havfruer der citerer en tekst fra H.C. Andersens eventyr om Den Lille Havfrue. Resten af forestillingens tekst er et miks sat sammen af dramatiker Bjørn Rasmussen, der alle kredser om at høre til, at give afkald på noget for at få noget andet, og at kunne identificere sig selv.

De tre dansere, sangere og skuespillere er alle iført nonbinært tøj, kjoler til mænd og omvendt. Med flot glinsende havvæsen make-up og effektiv brug af scenografi og lys, er vi med det samme hensat til det undersøiske univers hvori den noget fragmenterede forestilling befinder sig i. For der er ingen decideret gennemgående handling. Scenerne virker nogen gange noget afbrudte og usammenhængende, men de tre medvirkende på scenen få alligevel skabt en helstøbt forestilling ud af det, med Johan Sarauw ved roret som iscenesætter.

Ida Katinka Fridan Pedersen har skabt en meget fysisk koreografi der også hjælper med til at understøtte det undersøiske. Udgangspunktet i H.C. Andersens tekst er godt set, da han jo var en outsider der især i præcis eventyret om den lille havfrue skiver om at lave om på sig selv for at få det man eftertragter, den lille havfrue får sin hale fjernet til fordel for ben og fødder, men for at få det må hun miste sin stemme, og dermed miste en stor del af sin identitet. Og det kan mange nonbinære nok relatere til, at føle man mister sin identitet ved at skulle tilpasse sig en samfundsnorm der er mere firkantet end mennesket er indrettet. Dermed rammer forestillingen Fishtail en ungdom der kæmper med det heteronormative samfund. 

På scenen er Marcus Alexander Roydes en særdeles fleksibel danser, Astrid Kjær Jensen en habil dukkefører og skuespiller der leverer aftenens sjoveste tekst som en aldrende Ariel der kommer fra Disney for at sige undskyld for det verdensbillede Disney har været med til at opbygge, og Troels Kortegaard Ullerup lader igen sin smukke sangstemme lyde, som han gjorde det i forestillingen Nattens Ende på Glyptoteket sidste efterår. 

Fishtail er ligeså flydende mellem poesi og humor som den kønsopfattelse den udlægger, og dermed en den et rigtig fint input i den kønsrelaterede debat i tiden.  

 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Onkel Reje er i topform i årets Cirkus Summarum

Cirkus-hit for hele familien

Cirkus Summarum har 15 års jubilæum i år, og det fejers med en vellykket tur tilbage til barndomslandet.

9. jul

P!nk leverer varen, selv når hun ikke er på toppen

Selv når hun ikke er i topform, er P!nk alligevel god. Ikke bare god, men megagod.

7. jul
Der er knald på farverne i årets vitale komedie i Grønnegårdsteatret.

Vild Wilde i Grønnegårdsteatret 

Oscar Wildes bidske komedie En Ideel Ægtemand har fået en både visuel og tekstlig opdatering, og det er for de...

29. jun
Det er Klods Hans og især hans to brødre, der gør balletten Klods Hans til en succes på Pantomimeteatret i Tivoli.

Ballet for hele familien

Tivoli Balletteater har lige haft premiere på deres helt nye royale ballet Klods Hans med Dronning Margrethe s...

24. jun