Vores hiv… eller ”deres”?

Af Gæste blogger 2. december 2007

Snart er det jul, men inden da er det World Aids Day. Positivgruppen tænder lys på Nytorv i København – et for hver 2000 dansker, der er død af aids – og de 5000, der lever med hiv her i landet, skutter sig måske lidt i vinterkulden. I dag dør man ikke af aids, men er det blevet lettere eller sværere at leve med hiv?

Ifølge flere undersøgelser diskrimineres der i bedste velgående mod hiv-positive selv her 25 år efter de første tilfælde af aids.

I Hiv-Danmarks’ Levekårsundersøgelse, der netop er udkommet med en analyse af livet som hiv+ i dag, fremhæves homomiljøet som et sted, hvor der i høj grad peges fingre af hiv-positive.

Rapporten siger også, at det er dårligt nyt for forebyggelsen af hiv, hvis dette er tilfældet: En øget stigmatisering fører til mindre åbenhed og derfor også mere risikosex.

”En bøsseting”
I filmen ”Okay” spørger Paprika Steen sin lillebror, der er bøsse og lider af rengøringsvanvid, om det der med at have en karklud syet fast på hånden er ”en bøsseting”.

Det er det nok næppe, selvom vi vel alle kender en og anden lige lovlig ”

proper pige”. Men der var engang, hvor det med hiv blev set som en bøsseting. Da man først stødte på sygdommen aids tilbage i 80’erne, talte man sågar om en bøssepest, der kun ramte mænd, der har sex med mænd.

Det har i høj grad vist sig at være forkert. Men det ændrer ikke på det faktum, at der i Danmark og hele den vestlige verden er en stor overrepræsentation af homoer i hiv-statistikken.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed definerer 2% af Danmarks befolkning sig som homoseksuel eller biseksuel.

Selvom det tal muligvis er lige lovlig lavt, står det stadig i skarp kontrast til, at omkring 40% af alle hiv-positive er mænd, der har sex med mænd.

Hiv er med andre ord i høj grad stadig ”en bøsseting”. Og man regner med at 5% af alle mænd, der har sex med mænd, er smittet med hiv – i hovedstadsområdet er tallet nok nærmere de 10%.

Så sandsynligheden for, at ham, du prøver at score på nærmeste bøssebar, viser sig at være hiv-positiv, er ret stor  – og en hel del større end sandsynligheden for, at din heteroseksuelle søster skulle rende ind i en hiv-smittet fyr.

Fravalg og tilvalg
Ifølge Sexlivsundersøgelsen 2006 fra STOP AIDS og Statens Serum Institut er det et faktum, der ikke falder i god jord hos mange hiv-negative bøsser.

Hele 80% af alle hiv-negative mænd, der har sex med mænd, har tilkendegivet, at de helst eller udelukkende vil dyrke sex med andre hiv-negative.

I virkelighedens verden ser det ganske vist lidt anderledes ud: Hele 23% af de hiv-negative har alligevel dyrket usikker sex med en fyr, hvis hiv-status de ikke kender. Men der er stadig tale om et markant fravalg af partnere.

Samtidig siger en fjerdel af alle hiv-positive, at de helst eller udelukkende vil have sex med andre hiv-positive. Et lige så markant tilvalg – eller et fravalg af hiv-negative, om man vil.

Skabte hiv homoen?
Tegner der sig et billede af et homomiljø opsplittet i to lejre: et +hold og et –hold?

Selvfølgelig kan man lave andet end at dyrke sex med hinanden som homo. Men det er jo i høj grad den fælles kærlighed til mænd, der definerer os som bøsser og biseksuelle.

Samtidig har mange argumenteret for, at hiv faktisk i høj grad har været med til at skabe homomiljøet, som vi kender det i dag.

Kampen mod aids i 80’erne var en vigtig faktor i kampen for de sociale og politiske rettigheder homoer har i Vesten i dag. Det er en af pointerne i for eksempel bogen ”Bøssepesten”, af blandt andre tidligere formand for LBL, Bent Hansen.

Så hvad betyder det for sammenholdet blandt homoer i dag, hvis hiv nu er med til at splitte, hvor det før var med til at samle? Og hvad betyder det for forebyggelsen af hiv, hvis de hiv-positive bliver mere og mere usynlige i miljøet?

Er det blevet tabu at tale om hiv? Vil vi bare gerne være mainstream og straight acting og helst ikke mindes om, at hiv er en meget stor del af vores virkelighed, uanset egen hiv-status?

Artiklen er skrevet af STOP AIDS, som et led i kampagnen "Vi elsker mænd".

Af Michael Funch / STOP AIDS - Bøssernes hiv-organisation

--
NB!
Blogs på XQ28 er på ingen måde udtryk for sitets redaktionelle linje.

Blogs står helt og holdent for skribentens regning og ansvar.

XQ28 kan således ikke stilles til ansvar for meninger, oplysninger eller andet, som bringes til torvs i klummerne.

Vil du også gerne blogge, så send os en mail på info@XQ28mail.com

 

Tjek os ud

Blog

Annonce
 Firenze

5 fantastiske byer til en forlænget weekend

Foråret er en perfekt tid til at tage på opdagelse i Europa. Uanset om du vælger Berlins moderne vibe, Firenze...

Selvom det er mere klimavenligt at rejse med tog eller bus, er fly stadig det foretrukne transportmiddel for d...

Hvordan skal rejsen i 2025 forgå?

I takt med at klimakrisen eskalerer, bliver spørgsmålet om, hvordan vi rejser, stadig mere presserende. Skal v...

Er det et fly? Er det et tog? Eller er det en bus? Man kunne næsten tro, vi taler om Superman, men sandh...

 RODOLFO - Konu Kim; MIMÌ - Yana Kleyn

Skuffende prosaisk copycat-"Bohème" i Malmø

Malmö Opera transponerer Puccinis "La bohème" fra 1830'ernes Paris til 1960'ernes New York City og låner i pro...

27. mar
Der er knald på koncert-feelingen hos ensemblet i musicalen We Will Rock You os Lion Musicals.

Rockende nonsens 

We Will Rock You bliver aldrig en god forestilling, men hos Lion Musicals i Tivoli får den en tiltrængt ironis...

20. mar
 Teit Kanstrup og Mathias Hedegaard

Uindfriede løfter på Gamle Scene 

Den Jyske Opera turnerer med Schierbecks eneste opera, ”Fête galante”, hvis betragtelige skønhed hæmmes af en ...

12. mar
Det er især hos de modne medvirkende at musicalen Sttrictly Ballroom virkelig fungerer.

Flot afdansningsbal for en musicalstjerne

Strictly Ballroom med One and Only Company bliver en flot finale for den dansende musicalstjerne Silas Holst ,...

25. feb