At transkønnede i Danmark ikke har de samme rettigheder og den samme tryghed i hverdagen som andre, er helt uacceptabelt. Alle har ret til en tryg hverdag og selvbestemmelse over sin krop og sit køn.
Men er det et uløseligt problem vi står over for? Langt fra. De fleste problemer vi ser, bunder i uvidenhed eller ignorance og kan findes alle vegne.
Lykke Friis kampagne med det meget upassende navn Skift job Ikke køn, er et eksempel på den ignorance, som fastholder kønsroller, frem for at bryde dem. I andre tilfælde er der tale om eksplicit had, som tallene for voldelige overgreb mod transpersoner vidner om. Vold, diskrimination og daglige ydmygelser af vore medborgere er uacceptabelt og skal ikke tolereres. Der er brug for at finde løsninger i tæt samarbejde med offentligheden, myndighederne og ikke mindst de transkønnede og transseksuelle i Danmark.
Er transseksualitet en sygdom? Det spørgsmål er desværre stadig aktuelt i 2011.
I 1991 fjernede WHO homoseksualitet fra listen over sygdomme, Danmark gjorde det i 1981. Transseksualitet er dog forsat på WHOs og Danmarks lister, og det skal ændres. Vi skal kæmpe for at Danmark igen står i spidsen i kampen om lige ret til alle og vi skal starte med at fjerne forældede opfattelser og stigmatisering af minoriteter.
Mangfoldighed er en styrke. Et samfund med frihed til forskellighed er simpelthen et bedre samfund at leve i - for alle. Mangfoldigheden skal gælde på gaden, i kirken men også når du skal på ferie med familien, med passet i hånden. Det gælder dit navn og det gælder din identitet, som ikke skal sættes i bås med en bestemt opfattelse af køn, men som skal give udtryk for hvem man er.
Men hvad er løsningen? I 2010 fremsatte jeg et beslutningsforslag i Folketinget, som tager højde for mange af de problemer, staten kan løse og som staten skal få løst. Du skal kunne tage det navn du vil, uafhængigt af dit fysiske køn.
Hvis Danmark igen skal være en forkæmper for din og min ret til at vælge hvem vi er og hvem vi elsker, så bliver vi nødt til at tage afstand fra WHOs diskriminerende holdning til transkønnede, vi er nødt til at vise vejen frem og vi skal sætte gang i den offentlige debat, som vi har set alt for lidt af.
Vi skal køre en hård linje over for de overgreb og hadforbrydelser, vi ser i Danmark. Vi skal tage kampen op mod diskrimination på arbejdsmarkedet og i hverdagen, både når det gælder ekspedienten i tøjbutikken eller betjenten i paskontrollen.
Den 14. marts skyder LGBT Danmark og Trans-Danmark debatten i gang på Christiansborg, hvor jeg ser frem til en spændende høring, masser af idéer og dit indput.
Af menneskerettigheds- og ligestillingsordfører Kamal Qureshi
--
NB!
Blogs på XQ28 er på ingen måde udtryk for sitets redaktionelle linje.
Blogs står helt og holdent for skribentens regning og ansvar.
XQ28 kan således ikke stilles til ansvar for meninger, oplysninger eller andet, som bringes til torvs i klummerne.
Vil du også gerne blogge, så send os en mail på info@XQ28mail.com