FotoBog cover / Ulla Munch-Petersen

Axel Axgil – en bog du bør læse

Af Tejs Ellesøe 9. oktober 2012

Der er ingen tvivl om, at Eigil var Axels største kærlighed. I bogen kan man læse, hvordan de to fandt hinanden i midten af januar 1950 ved begyndelsen af det, der skulle blive livslang kærlighed.

Af Tejs Lindhardt, Tejs@XQ28mail.com

Udkom på forlaget: Sidespejlet
Forfatter: Bjarne Henrik Lundis
Antal sider: 154

Kan købes her

MensShop.dk
Homoware.dk

Med 20% rabat kan den bestilles her: mail@bjarnelundis.dk
Brug koden "Axel"
  


Endelig kom bogen om en af de mest omtalte personer i det homoseksuelle Danmarks historie, nemlig Axel Lundahl Madsen som senere blev kendt i hele verden som Axel Axgil. De fleste tror måske, de kender Axel Axgil, fordi han og hans kæreste Eigil Axgil som det første par i verden indgik registreret partnerskab på Københavns Rådhus i 1989. Vielsen blev fortaget af kulturborgmester Tom Ahlberg (SF). Historien er dog  langt mere end det,  for den handler både om Axel, der blev adopteret, pornografiaffæren, den store kærlighed og ikke mindst eksklusionen fra den forening han selv var med til at stifte.  

Al balladen
Der er ingen tvivl om, at Eigil var Axels største kærlighed. I bogen kan man læse, hvordan de to fandt hinanden i midten af januar 1950 ved begyndelsen af det, der skulle blive livslang kærlighed. Der var op- og nedture, som de fleste forhold har, for Eigil mente blandt andet at foreningsarbejdet tog for meget tid, og han gav på et tidspunkt Axel et ultimatum.

Bogen har også et kapitel som i de seneste dage har været debatteret, da det omhandler nazisme. Måske har jeg lidt svært ved at forstå, hvorfor netop det kapitel er med i bogen, da det jo var Eigil der FØR, han mødte Axel var i nazismens tjeneste. Jeg vil ikke yderligere komme ind på det, for det er klart noget man bør købe bogen for at læse, men absolut ikke et kapitel der gør den mindre spændende.  

Bogen er fyldt med overraskelser, som blandt andet, at både Axel og Eigil blev ekskluderet af den forening de stiftede.

Det sociale var vigtigt
Ikke nok med at Axel tog initiativet til at danne den første homoseksuelle forening ”Kredsen af 1948”, han udbredte den også til både Norge og Sverige som det første skud på stammen, så de senere kunne danne deres egne foreninger. Dengang mødtes man i det skjulte, og jeg tror de fleste i dag har svært ved at forstille sig, hvordan det var. Det kan ikke sammenlignes med at holde sin seksualitet skjult, fordi man ikke er ”sprunget ud”. Axel havde en vision om at være sammen med ligesindede, først og fremmest bøsser.

I 1967 flyttede Axel og Eigil på landet for at drive den virksomhed, som senere bliver til det første Bed & Breakfast, godt besøgt fra ud- og indland.

29. oktober 2011
Vi har nu læst de 154 sider, som bogen om Axel Axgil fylder. En historie om måske Danmarks homo nummer 1, fortalt på en underholdende, fascinerende, alvorlig og ikke mindst en sørgelig måde af forfatteren Bjarne Henrik Lundis. Det er super vigtigt, at vi får dokumenteret den homoseksuelle historie, og bogen ”Axel Axgil – Kampen for kærligheden” er et godt skridt på vejen. Det ærgrer mig, at bogen kun fylder 154 sider; med det liv Axel havde, kunne den have fyldt langt flere sider, men den har også været et kapløb med tiden, for Axel døde den 29. oktober 2011 i en alder af 96 år og nåede ikke at læse bogen.

Vi kan uddele op til 6 stjerner, og havde bogen været noget tykkere og noget mere uddybende på visse punkter, så havde den fået 6 stjerner.

Nu vil jeg give 5 store stjerner som i A X G I L, fordi jeg mener, at bogen dokumenterer og foreviger en vigtig del af den homoseksuelle historie. Bogen er absolut sin pris på 250 kr. værd, og alle homoseksuelle burde have et eksemplar i reolen.

 

Tjek os ud

Bøger

Annonce

Kedelig kold og med bølgepomfritter

Tivoli har budt den populære burgerbar Gasolin Grill indenfor i sin smukke have. Om det var klogt vil tiden vi...

For lidt over et år siden besøgte vi Tivoli for at sætte fokus på de steder der havde...

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Kortfilmsfestival: Innocently

Nogle gange skal venskaber udforskes, for måske er chancen der for den eneste ene, måske er den der ikke – det...

19. okt

Kortfilmsfestival: Notti Bianche - Hvide nætter

Uanset om det er Danmark eller Italien, så er det at finde en lejlighed ikke altid lige nemt, og det er det he...

19. okt

Kortfilmsfestival: Masked

Når man er transmand, er det nok ikke lige en kjole der står på ønskelisten, men ikke desto mindre så er det d...

18. okt

Kortfilmsfestival: Hann

Andri, en nervøs teenagedreng, skjuler og undertrykker sin seksualitet af frygt for sin maskuline fars reaktio...

18. okt